Gyógyszerek és módszerek
- avagy amikor a búvár kuruzslónak csap fel-

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Figyelem ! Az itt leírtak az én tapasztalatom, és az általam hallott információk alapján készültek. Ez nem orvosi szakvélemény, a használatuk során bekövetkezett bármiféle káros következményért felelősséget nem vállalok!
A kockázatok és mellékhatások tekintetében forduljon orvosához, gyógyszerészéhez ...

A daedalon-ról
( tengeri betegség)

Nem akarom reklámozni, mert sajnos ezért senki nem fizet, de tény, hogy több gyógyszert is kipróbáltam már (kémiait, természetest, stb), és a daedalon a legjobb.
A leírás szerint álmosság, bágyadság törhet ránk a gyógyszertől ami igaz is, de szerintem nem gond, legalább tudunk aludni az úton. A kemikáliák hatása megváltozhat nyomás alatt, ezért nem árt némi elővigyázatossággal bánni a gyógyszer szedésével a búvárkodás alatt. Ez persze egyéni érzékenységtől erősen függhet !
  A lentebb említett Dramenex tökéletes alternatíva, Dedalont csak akkor ajánlom, ha nincs Dramenex vagy nem búvárkodunk.
A daedalon álmosságot tényleg okozhat, de az ember elég izgatott ahoz, hogy ez ne okozzon gondot, víz alatt meg embert még nem láttam elaludni. Ha meg tényleg elálmosodunk, és alszunk egyet a hajón, az csak jót tesz a beteg emberrel. Helyreállnak a dolgok, megússzuk az utazás gyötrelmeit, az alvást csak javasolni tudom.
Ajánlott adag első nap 2 szem (lásd fent), későbbiekben lehet 1 szemre csökkenteni, esetleg nagyon sima tengeren megpróbálhatjuk elhagyni. Hajós szafarin amikor folyamatosan kint van az ember mindenképpen érdemes próbálkozni a második naptól az adagok elhagyásával.

A Dramenex
( tengeri betegség )

Akit kínoz a tengeri betegség, tudja milyen kellemetlen élmény, és hogy el tudja rontani az ember hajós túráit. Fentebb írtam egy szemelvényt a Daedalon-ról, ami tökéletesen elmulasztja a tengeri betegséget, de az emberek nagy részénél bágyadtságot, dekoncentráltságot okoz, ezért nem ajánlott a búvárkodáshoz.
Nos, jelentem tisztelettel itt a megoldás, az egyiptomi patikák kincse, a Dramenex!
  Hatása egy leheletnyivel enyhébb, mint a Dedalon-é, de elégséges a tengeri betegség megelőzésére és elmulasztására, viszont abszolút semmi mellékhatása nincs!
Én már totál átszoktam, és nagyon jól működik. További előnye, hogy ha rendes arab a patikus, akkor mindegy 60Ft-ért (1.5LE) kapunk 20 szemet, de ha drágán adják, akkor is max 4 LE, ami még mindig 160Ft.
A Daedalonból 6-700Ft-ért 10 bogyót kapunk. Rablás. Szóval minden tekintetben ez az űberkirály, ha kint jársz térj be egy Pharmacy-be, és vegyél. A papírja szerint felnőtteknek 1-2 tabletta napi 2-3 alkalommal, de saját tapasztalatom szerint napi 1 szem elég szokott lenni, de ha nem elég, rá lehet még dobni nyugodtan.

A Kwells
( tengeri betegség )

  Szintén a tengeri betegség ellen ajánlják, Ausztráliában adták nekem, hogy ez a tuti - Daedalon helyett, amikor az már erősen fogyóban volt. Nos, van némi hatása, de meg kell hogy mondjam, amikor igazán kemény volt a helyzet - semmit sem ért, Daedalon kellett.
Ekkor még nem ismertem a Dramenex-et, szerintem az az ideális - de ha kint jársz és nincs más, próbáld ki.

Antinal
(vírusos hasmenés egyiptomban )

A csodaszer. Sokat hallottam róla, de senki nem tudta a nevét. Van egy kellemesnek nem mondható egyiptomi baj, amit az ottani víztől illetve az abban található baktériumtól kap a kényes gyomrú magyar.
Nem fontos csapból innunk ennek beszerzéséhez, az italokba rakott jeget és a fagyit is csapvizből csinálják általábban, a gyümölcsöket is abban mossák, és még sorolhatom. Szóval simán belefuthat az ember akár a szállodai svédasztalos zabálásakor is, mondjuk a januári zimankó idején csábítóan ránk kacsintgató hatalmas, piros eper majszolása közben.
Az eredmény, igen durva hasmenés, hányás, sokszor egy időben - az ember nem tudja eldönteni a WC-hez fejjel, vagy fenékkel közeledjen először.
  Semmi nem marad meg az emberben, még a víz sem, sokszor lázzal jár. Várható a kiszáradás, ami aztán durvulhat.
Magyarországon azt mondják, Imodium-ot kell bevenni, csakhogy az a gyógyszer egy dologra jó. Megállít minden kimenetet, ajtók bezárva, pont. De nem gyógyít!
Az Antinal viszont pont arra van kifejlesztve, hogy ezt a dögöt kiirtsa az emberből. Természetes, nem kavar meg semmit a szervezetbe, még a salmonella bacira is jó.
Az arab doki azt mondta, ha már ott a baj, akkor Imodiummal állítsuk meg a kiszáradást, majd Antinal, és az amőbának ami a bajt okozza, annyi.
Alapgyógyszer, ára kb. 4-5LE ( 200Ft ), szintén hihetetlen vagyon. Úgy tudom megelőzésként is szedhető, szóval nem kell megvárni a bajt, de ezt utastárstól hallottam, nem a patikustól, érdemes megkérdezni előbb erről az arabokat.
Napi 4x1 kapszula az adag ... irány a Pharmacy !

Imodium komplett
( hasmenés )


  Mint írtam a hasmenés megállítására szolgál, 90%-os biztonsággal megfogja, semmi output, de nem gyógyítja a betegséget, tehát mellette még kell más, ami az OKOT megszünteti.
Egyiptomban ez az Antinal. Szedéséről ( mármint az Imodium ) a doboz hátulján infó, először 2 tabletta, utána 1-1 tabletta gond esetén.

Aspirin és Rivo
( fejfájás, nátha, láz, stb. )


  Hát őkelmét mindenki ismeri, mindenre jó még az orrodat is tiszticcsa (sic!). Arab megfelelője egy kis zöld gyógyszer papír levélben, Rivo névre hallgat, ráírtak szerint megfázás, fejfájás, láz, influenza, stb ellen jó.
Nem tudom az árát, mert nekem az arab 2 doboz dramenex és 2 dobox antinal mellé ajándékba adta, túl drága nem lehet gondolom :)

MAGNE-B6
( Izomgörcs )


  Érdemes ezt is szedni, főleg ha uszonyozástól be szokott görcsölni a lábad. Serkenti az agy működését ( mondják ... ), de ami minket érint, hogy az izomgörcsnél is hatásos. Megelőzőleg kell szedni a túra előtt min. egy héttel és alatt.
Azért a túra előtt érdemes pár hetet edzeni vádlira ( bringa, futás, vádligép ), az igazi megoldás a megfelelő izomzat.

Fülfájdalom

Sok merülés után az ember füle (is) felázik, a fülzsír veszít védelmi képességéből, amit tetézünk, amikor a fülünk tisztítása során a kisujjunk körmével felsértjük a hámréteget :-( , ezért aztán könnyen megtámadhatják legyengült védelmű hallójáratunkat, dobhártyánkat a bacik.
  Több búvártársam szerint ( megbízható emberek! ) igen jól működő megoldás - még nem próbáltam, mert nem kellett - a következő:
Borecettel
kifertőtleníteni a hallójáratot, majd némi parafinolajjal helyettesíteni a fülzsírt. Ezt minden este el kell játszani az aznapi merülések végeztével, és fülfájás hipp-hopp elfelejtve az egész túra alatt.
Én a gyógyszertárban egy zöld dobozos Oticur ( Oticuz ? Rondán van ráírva ) fülcseppet kaptam, nem tudom jobb-e mint a fenti természetes gyógyszer, de nekem ez is használt amikor nagyon fájt a fülem. De a fülzsírt teljesen eltünteti, ami nem jó, mert az védi a fület! Szóval az első megoldás jobbnak tűnik.

Tűzkorall csípése

A tűzkorallTűzkorallt mindenki ismeri, aki búvárkodik a korallok által ékesített tengerekben. Szép sárga fehéres végekkel, ágas-bogas, jó fotótéma. Ha hozzáérsz, neadjisten beléd is szúródik, akkor égő fájdalom a köszönet az érintésért, amit aztán piros viszkető esetenként bedagadó vagy hólyagosodó sérülés követ. Napokig lehet szenvedni egy-egy durvább sérülésért.
A gyógyító megoldást a Beduinoktól hallottuk, több merülőtársam és jómagam is kipróbáltuk, és működik!
  A nyálkás korallSzóval a tűzkorall csípése után keresni kell egy gömbölyded formás korallt, amit ha megfogunk nyálkás réteget képez a kezünkön, biztos mindenki fogott már ilyent (több fajta is van). Na ezt a nyálkát kell a csípés helyére kenni, és - tudom kuruzslásnak tűnik, de igaz - 10 percen belül az égető érzésnek híre-hamva, és minden nyom nélkül eltűnik a fájdalmas találkozás eredménye. Jó, mi? Egyszerű, de nagyszerű, és tuti nem hagyod otthon :)

Tengeri csalánozók csípése

Ezt mindenki tanulta, aki jobb oktatóhoz járt, de azért leírom, medúza, és egyéb tengeri csalánozók csípésére egyszerű háztartási ecetet kell önteni.
  Édes vizet még véletlenül se !!! És lehetőleg vigyázzunk, mert a leszakadt csalánozók tovább csípnek, távolítsuk el őket csipesszel vagy kesztyűben.

Tengeri dögök mérge ellen

A tengeri állatok mérgei ( pl. tengeri kígyó, kúpcsiga, etc. ) marha erősek, nagyrészt halálos idegmérgek.. Nagyon kicsi az esélyünk egy ilyen marásra, ha betartjuk a "mindent a szemnek semmit a kéznek" elvet, de ha már megtörtént a baj és 1-2 percen belül ki tudunk jutni a vízből, még van esély. Egyébként ... csak az ima.   Forró vizet a kopaszra!, mivel fehérje alapúak a mérgeik kivétel nélkül. Olyan forrót, amit csak el tudsz viselni akár ordítással is.
Inkább a fájdalom, mind egy jó kis bénulás, vagy halál, nem? De inkább tartsd be, ne nyúlj semmihez, főleg olyanhoz ne, amit nem ismersz.

 

 


(c) 2002-2003. Bunny