Maszk vásárlási tanácsok
csak úgy, és szemüvegeseknek

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Technisub lookSzemüveges ember lévén számomra a maszk választás sokkal macerásabb, mint a jó szemmel megáldottak számára. A maszkok csupán 1-2%-ának létezik dioptriás kivitele, az egybe üvegesek helyből kiesnek, de az osztott lencsés maszkok nagy részének szintén nincs spéci üvege.
Oktatóm tanácsára anno egy fekete szilikonos Technisub Look maszk-ot vettem, amit feljavítottam diotriás lencsével majd egy év használat után lecseréltem egy átlátszó szilikonos Look-ra. Miért ? Mert a fekete szilikon növeli a csőlátást, kevés fényt enged be.

Cressi big eyeElső tanács, ne hallgass azokra, akik fekete szilikonosra beszélnek rá. Az egyedüli indokuk, hogy az átlátszó szilikon besárgul. Sampon/ testápoló/ tusfürdő enyhe dörzsölős kezelésével meg lehet óvni a besárgulástól, ha meg 10 év múlva mégis besárgul - hát akkor amúgy is megérik a cserére.
Szóval második maszk az átlátszó szilikonos Look - az üveget simán át lehet tenni akár házilag is, de a boltban ingyen belerakják kb. 1 perc alatt. A fő gondunk nekünk szemüvegeseknek, hogy a maszkba a két dioptriás lencse kb. 20.000Ft, amit az ember nem szívesen bukik el. Tehát ha megvettük a lencsét, akkor az "kísérteni fog", és meghatározza a jövőben vehető maszkot.

Második jó tanács. Az első maszkod vagy "hótgagyiolcsóvacak" legyen amit úgyis lecserélsz, vagy válassz úgy, hogy a döntésed évekre meghatározza majd a búvárkodásodat - kiváltképp, ha szemüveges vagy - járj el körültekintéssel.
Hogyan kell a maszkot kiválasztani. Több trükköt is be kell vetni, hogy az ideális jelölt meglegyen. Lássuk, mire kell figyelni - tapasztalatom 3 maszk után.

Alapszabály: A maszknak tökéletesen illeszkednie kell az arcunkra.

  1. Tegyük fel egyszerűen az arcunkra, anélkül hogy a pántot is feltennénk, és szívjuk be a levegőt az orrunkon - így közel vákuumot hozunk létre a maszkban. Ha ez sikerül, nézzünk lefelé az arcunkra szívott maszkkal - azért a kezünk legyen az arcunk előtt pár centivel, ha leesne a maszk, el tudjuk kapni. Ha a maszk ott marad kb. fél percig ( addig persze ne vegyünk vagy fújjunk ki levegőt az orrunkon ) akkor az jó jel. Ha már a vákuum szerű állapot sem sikerül, vagy a maszk magától leesik fél percen belül akkor keressünk tovább. Ezt az első lépést szokták általában elmondani, de ez KEVÉS!
  2. Illeszkedési teszt kettő. Ez a teszt már ki szokott maradni, ami azt eredményezni, hogy merülés közben egyszer csak elkezd szivárogni a maszkba a víz. Tegyük fel a pántot, állítsuk be kényelmesre. Ezután kezdjük el szívni a levegőt az orrunkon, de ne álljunk meg az előző pontnál, a közel vákuum létrehozásánál, szívjuk tovább. Ha a maszk nem tökéletes, azt vesszük észre, hogy a beszívásnál egyszer csak elkezd sziszegni valahol a maszk, és bejut a levegő. Tipikusan a szemünk sarkánál szokott ez előfordulni, ha nem tud a maszk a szem ívénél tökéletesen zárni - ideális, ha az ív mögött zár egyébként.
  3. Ha az első két teszten a jelölt átment, még egy dolgot érdemes megnézni ... mekkora az orr rész. Ha nagy az orrunk, akkor gond lehet ezzel, még ha elvileg el is fér a nózi a számára kiképzett helyen, ha nincs az orr alatt elég hely a legkisebb bennmaradt víz - ami itt fog összegyűlni - is folyamatosan irritálni fogja az orrunkat.
  4. Ha minden OK, még érdemes merülés közben is kipróbálni, könnyű-e üríteni víz alatt, nem nyom-e valahol, stb. de ha az első három teszten átment, és úgy globálisan is tetszik - vegyük meg a cuccost.
  5. Ha szemüvegesek vagyunk, kérdezzük meg az egész herce-hurca előtt, hogy az adott maszkhoz létezik-e dioptriás lencse, és ha igen mikorra tudják szállítani illetve mennyiért. Néha ez az a pont, ami mindent felülbírálhat. Vagy merüljünk kontakt lencsével ...
(c) 2002. Bunny