Vízalatti fotózás -
Canon A60 + Canon WP-DC700

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

A digitális fotóapparátom Canon gyártmány, mint oly' sok hasonló búvárembernek aki relatív kevés pénzből szeretne használható digitális vízalatti cuccot venni. Nekünk csak a Canon maradt, mert ez az egyetlen cég, aki emberi áron (értsd 80e alatt) adja a 30-40m-es tokot a géphez.

Az A60 -es egy 2Mpx-es 3x-os optikai zoom-os gép, elég szép képet rajzol, bár a színei lehetnének élénkebbek is. Gyorsan magához tér, rendes AA-s ceruzaakksival megy ( ez azért fontos, mert olcsón lehet nagy kapacitásút venni, ellentétben a spéci akksikkal - más canon, nikon gépek- amelyek arany áron vannak kis kapacitással ), így egyszerűen tudunk akksit cserélni merülések után - egyszerűen és olcsón. CF kártyára dolgozik ( szintén a legolcsóbb tároló eszköz ), sajnos microdrive támogatás az nincs. Egy 2000-2200 mAh körüli akksi garnitúrával 2-3 háromnegyedórás merülést végig lehet fotózni simán, nagyon jó fogyasztása van.
Van manuális fehér egyensúly, de csak menüből - nincs gombra kivezetve, aztán hasznos lehet még a manuális fókusz, a félautomata és teljes manuális mód, makró, sőt az LCD kijelzőt egy gombnyomással ki/be lehet kapcsolni (energia spórolás). Összességében az árához képest szerintem jó kis gép, de persze köze nincs a profi vagy félprofi fotós világhoz. Nemrégen megjelent az A80, amiben az A60-A70 hibáit javították, van hozzá tok is, sőt az Olympus is rájött, hogy érdemes olcsó gépeket olcsó tokkal árulni, érdemes tehát nyitott szemmel járni.

A WP-DC700 -as tok 40m-ig gyártó által garantált vízálló, de min. 10m benne szokott lenni ezekben ( a 30m-es tokkal 42m-es hévizet simán megmerülték ). Minden kezelőszervet kivezettek, így egy kompakt, kézreálló, teljes értékű tokot kap az ember aránylag jó áron.
A vaku előtt egy érdekes kütyü van, ami elvileg arra hivatott, hogy szétszórja a vaku fényt és így a képen kevéssé lesz "havazás" effektus, ez meglepő, de egész jól működik. Mögé be lehet rakni egy esetleges slave vaku érzékelőjét. Adnak hozzá csuklóra és nyakba való szíjat vagy mit. Az alján fém csatlakozó állványhoz ( vízalatt?? :O ), de ide lehet rögzíteni a külső vakut is.
Az optika körül fekete árnyákoló, ez megakadályozni hivatott az oldalról de főleg fentről becsillanó napfényt. Nem lett volna rossz, ha az optika előtt menetes rész van, hogy pl. nagylátószögű optikát tudjunk hasznáni, és az LCD köré se ártott volna árnyékolás, de ne legyünk telhetetlenek.

Link: Mediker.net Canon A60 adatlap , Canon.com A60 , Steve's digicams A60 review

(c) 2002. Bunny