Neoprén ruhák -
Sporasub "cronos 3"
5mm kezeslábas,
5mm trópusi csukjával, külön csukja

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mire használjuk: A búvárruhának egy, de annál fontosabb funkciója van, ne fázzunk a víz alatt. A merülés során a víz hőt von el a szervezettől, még a meleg trópusi is, ezért a búvár kihűlésnek van kitéve. A nedves búvárruhák speciális un. neoprén anyagból készülnek, melynek vastagsága a ruha egyik leglényegesebb adata. A neoprén egy szivacsos anyag, a belőle készült ruhák működésének elve- amennyiben passszolnak a viselőjükre-: Beengedik a vizet, de ki már nem, így a test fel tudja melegíteni a vizet kellemes melegre, így a ruha hőszigetelő hatásával együtt kellemes meleg vízben pancsikolhat a szerencsés búvár.
Ám ha a ruha nagy, a víz áramlik, és rosszabb mintha nem is lenne ruhánk, ezért nagyon fontos, hogy passzentos, esetleg egy kicsit szűk ruhát vegyünk.
Tudni kell még, hogy az ember a hőmérsékletének nagyrészét a fejen, illetve a lágyékoknál (hónalj, lábak között) és a testen veszíti, ebben a sorrendben. Éppen ezért csuklya viselete szinte mindig szükséges, és meleg vízbe se menjünk legalább trópusi ruha nélkül.
Megkülönböztetünk különbőző kialakítású (kezes-lábas, trópusi, kantáros, stb.), illetve különféle vastagságú (3, 5, 7mm) ruhákat.

Konkrétumok: Ez a ruha az olasz Sporasub gyármánya, róluk annyit kell tudni hogy többek között a méltán népszerű, csúcsminőséget képviselő Mares ruhák utángyártói. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a pár éve kifutott divatú ruhákat a Sporasub saját név alatt tovább forgalmazza, a minőség legcsekélyebb romlása nélkül ! Ez annyira így van, hogy ugyanazon a gyártósoron ugyanolyan minőségi ellenőrzés mellett készülnek a sporasub és a mares ruhák is.
A Cronos 3 egy -szerintem- ideális ruha szett, ahogy a képen is látszik 3db 5mm vastag részből áll.
A hosszú kezes- lábas ruha tökéletes az európai vizekbe nyáron vagy a téli trópusokon. A kézen, lábon és nyaknál lévő szorosan záródó mandzsetták akadályozzák meg a víz beáramlását, és kiegészíthető a különálló csukjával.
A rövidujjú- rövidnadrágos rész kiváló a nyári trópusi vizekben, egybe építették egy csuklyával is.
Ha pedig hűvösebb vizekbe vágyunk semmi gond, alulra a kezeslábast, rá a rövidújjú ruhát húzzuk, és máris 10mm vastag 2 rétegű ellentétes zippzárazású ruha véd minket a víztől.
Tehát egy ruhával megoldottuk, hogy bárhol merülhetünk, mindig optiálisan tudunk beöltözni. Egyedüli hátránya, hogy a dupla viseletnél a hajlatokban is 1cm ruha van, ami kissé "robotzsarus" mozgást eredményez főleg a parton, de ez a vízben elmúlik, és pár tucat merülés után a ruha is bejáratódik. A ruha rikító sárga szinezése biztosítja, hogy jó messziről észlelhetőek legyünk merülőtársunk számára. Komolyan ajánlom mindenkinek, mert olcsó és nagyon jó ruha, aki eddig látta mind bele szeretett.

Időközben kiegészítettem a felszerelésemet egy 3mm-es trikóval, és egy 2.5mm-es un. underwear shorty-val, ez alul shorty, de felül nincs ujja, olyan mintha egy trikó és egy rövidnadrág lenne összevarva. A vállán tépőzárral rögzíthető. Mindkét ruha az 5mm-es hosszú alá vehető további hővédelem miatt, de persze sznorizáshoz önmagukban is viselhetőek. Azért vettem ezeket, mert a ruha a több mint 150 merülés során azért veszített vastagságából, és így hőszigeteléséből, illetve többször előfordult hűvösebb Egyiptomi hónapokban, hogy a sima 5mm kevés volt, a dupla 5mm meg kissé sok, így alávéve valamelyik ruhát kényelmesen és melegen tudtam merülni.

Link: A gyártó lapja , forgalmazza az Abyss , 2.5mm aláruha

(c) 2002. Bunny