Jacket -
Mares Dragonfly aria

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mire használjuk: A jacket - magyarul talán mellény - angol nyelvterületen még BC néven is emlegetett eszközünk több funkciót is ellát. Először is a háttámla részéhez lehet a palackot rögzíteni egy (vagy több) pánt segítségével. Másodsorban a rajta lévő un. D gyűrűk és zsebek segítségével tudunk magunkal cipelni mindenféle hasznos cuccot, mint lámpát, fényképezőt, stb.
Harmadsorban a lebegőképességünk beállítására használható. Minél mélyebbre megyünk a vízalatt annál nagyobb nyomás nehezedik ránk. Ennek hatására a felszínen esetleg semleges vagy enyhén pozitív lebegőképességünk (gyk. úszunk a vizen) eltűnik, és elkezdünk süllyedni. Ezt a süllyedést lehet ellensúlyozni úgy, hogy a jacket-be levegőt eresztünk, így mint a balaszt tartállyal a tengeralattjárók semleges vagy pozitív lebegőképességűvé tudunk válni. Ennek haszna, hogy nem kell plussz erőkifejtés (uszonyozás) ahoz, hogy tartani tudjuk az adott mélységet.
Klasszikusan ezt egy un. inflátor segítségével végezzük el, amire az első lépcsőből az inflátor cső csatlakozik, ezen keresztül pedig a palack. A dolog lényege, hogy a inflátor gombok segítségével a palackból levegőt tudunk a jacketbe juttatni, illetve egy leeresztő gomb vagy a jacket különféle részein található leeresztő szelepek segítségével levegőt tudunk kiereszteni.
A jacketeknek is rengetek fajtája van, főleg a lebegő zsákok elhelyezése alapján csoportosítunk, van a hagyományos amikor főleg a két oldalt elhelyezett légzsákok emelnek, van az un. hátlebegtetős amikor oldalt nincs légzsák viszont hátul egy hatalmas. Ezt főleg a technikai sportok kedvelői és a túlsúlyos emberek használják. Van a kettő kombinációja (lásd a képen az én cuccom) amikor a hagyományos oldalzsebes kialakítást megfejelik egy hátlebegtetővel, így ötvözik a két megoldás előnyeit. Léteznek még un. telivállas jacketek is, ahol hátul, oldalt és elől is légzsák van, brutális emelőképességük van.
Megkülönböztetünk un. integrál súlyzsebes és normál jacket is, az előbbi azt jelenti, hogy az ólomsúly nem egy övön, hanem a jacket két oldalán zsebekben helyezkedik el. Kényelmesebb mint az öv, viszont így az egyébként sem könnyű jacketet még tovább nehezítjük az ólommal. Jó megoldás (én is ezt favorizálom) a kettő kombinációja, némi súly a jacketbe, némi az övön, így kényelmes és nem szakadunk bele ha esetleg a hátunkra kell venni a cuccost.

Konkrétumok: Az én jacketem az olasz MARES cég Dragonfly Aria modellje, a 2002-es év újdonsága. A speciális kombinált légzsák elhelyezésének és a mares speciális hevederzetének köszönhető, hogy komoly emelőképessége mellett sem szorítja össze az embert az oldalánál ha pl. a felszínen lebeg (a hagyományos jacketek eléggé folytogatóak tudnak lenni felfújva), viszont hasra sem fordítja, mint a csak hátlebegtetős változatok. Anyaga cordura és nylon, belül puha csúszásgátló bélés. Nagyon kényelmes viselet, integrál MRS súlyzsebbel is használható. És mellesleg kutya jól néz ki.
Szerintem ez a jacket ötvözi az eddigiek legjobb tulajdonságait, és hát a Mares név a jacketeknél bizony eléggé jól hangzik, hogy ne mondjam fogalom, mint a reduktornál az APEKS.
Létezik még egy jacket, a Beuchat masterlift air plus hasonló áron és tudással (sőt sok tekintetben felül is múlja a Marest, pl. D gyűrűk számában), számomra a Mares név döntött az Aria mellett. Ők egyértelműen a csúcs minőséget képviselik a jacketek között, és mellesleg a legjobb inflátor fejet is a mares gyártja, és a súlyzsebük is jobban tetszik.

Link: A gyártó lapja , a divernet.com tesztje , forgalmazza az Abyss

(c) 2002. Bunny