lámpa -
Sepadiver 50w, Lumen 6 ,
SopraSub Strobe Flash light

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mire használjuk: Meglepő módon pontosan arra, mint a felszínen, a világításra. Minél mélyebbre merülünk, annál kevesebb fény szűrődik le, sőt a búvárkodásnak van egy un. éjszakai merülés változata, ami elképzelhetetlen lámpa nélkül. Hasznos lehet nappal is, üregekbe bevilágítani, stb. Különlegességük, hogy vízállóak és sokkal nagyobb fényerejűek a szárazföldi társaiknál.
Megkülönböztetünk elemes és akkumulátoros változatok, de kivitelükben is rengeteg variáció van.

Konkrétumok:

Kezdetnek a legutolsó szerzeményem, az olasz Sepadiver cég 50w-os NiMH akksis lámpája. Kecses, vékony és könnyű darab, nem túl nagy foncsorral, 50 percet világít egy töltésre az 50w-os izzóval ami hihetetlen, de igaz. NiMH tehát rátölthető, ha nem merítettük le teljesen, egyetlen hátránya, hogy a kapcsolója elég könnyen elmozdul, volt már rá példa, hogy a derékpántba tűzött lámpa bekapcsolódott véletlen. Ja igen, mivel vékony simán benyomható a derákpántba, így nincs útba. Töltéshez le kell tekerni a lámpa elejét, ami gondot okozhat, ha az ember nem elég figyelmes az összerakásnál, bár a dupla O gyűrű azért elég sokat véd, egyszer egy töltés után csak úgy minden újrazsírozás, stb nélkül lazán összetekertem, aztán véletlen lementem merülni vele, semmi gond nem volt. Jó kis masina, összefoglalva.
Lumen 6
A másik lámpám egy Technisub termék, a Lumen 6-os. Fényereje kb. 130 Lumen, kicsi a fénycsóva átmérője és kicsi a lámpa is. Elfér a Jacket zsebében, nem is túl drága - kellemes utitárs. Elemekkel 6 órát világít, akár akksis lámpa mellé is megfelel tartaláknak, akár önállóan is megállja a helyét, hiszen még nappal is előfordulhat, hogy be akarunk világítani egy-egy üregbe, vagy betévedünk egy barlangba, de merültem már éjszakait is Lumen 6-tal, és nem volt gáz.
A tartalék- tartaláka lámpám egy beazonosítatlan helyen gyártott Strobe Flashlight itt a jobb felső sarokban. Az enyémen speciel cseh Sopras-sub matrica volt, de ez semmit nem jelent. 2 ceruza elemmel működik, lámpaként egy villogóként is képes működni. Ez utóbbi funkciója nagyon jól használható pl. a bója, a hajó vagy éppen saját magunk megjelölésére éjszakai merüléskor, mert a vaku erősségű fényvillanás nagyon messziről látható a víz alatt is.
Végül egy nem annyira lámpa, de mindenképpen világító eszköz. Egy kb. 8cm-es kis mütyür, gombelemmel és nagy fényerejű LED-del egybeöntve, alján két érzékelő. Ha vizet ér, bekapcsol, ha szárazra kerül kikapcsol a zölden villogó kis helyzetjelző lámpa. Nem nagyon van neve, a funkciója északai merülésen van, ráköti az ember a palackra és látszik hol jár éppen. 200 óra élettartamot írnak, ha a felét tudja már megérte megvenni.

Link: Seapdiver 50w , Technisub Lumen 6 , Sopras-sub strobolight , forgalmazza pl. a Divex

(c) 2002. Bunny