ólomöv+ólom -
Mares fémcsatos öv + ólmok

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mire használjuk: Az ólomsúlyokra a merülés során azért van szükség, mert a rajtunk lévő felszerelés (de főleg a neoprén ruha) sőt még a testünk is alapesetben a brutális súlya ellenére (ez alatt nem a habtestünket értem, a felszerelés palackkal együtt kb. 25 kg + az itt említett ólomsúlyok) pozitív lebegőképességgel rendelkezik, tehát úszik, mint a parafadugó. Ezt legyőzendő ólomsúlyokat aggatunk magunkra, annyit, hogy éppen le tudjunk merülni. Ha már lent vagyunk a nyomás hatására elkezdünk zuhanni, amit majd a jacketbe fújt levegő segítségével kompenzálunk.
Az ólomsúly rögzítésére két tipikus módszer van, az első egy erős műszálas öv fém vagy műanyag csattal, amelyre az ólomkockákat ráfűzhetjük. A másik megoldás a jacketbe illesztés a súlysebek segítségével, ezt csak az un. súlyintegrált jacketekkel lehet elkövetni. Ide tipikusan 3-4 kg/oldal súlyt lehet elsúvasztani, ami elég is szokott lenni. Számomra a kettő kombinálása a legszimpatikusabb megoldás, 2-4 kg a jacketbe, a többi övre így a derekunk se szakad le a jacketet se terheljük meg.
Használhatunk mindkét megoldásnál ólomkockákat (lásd a képen) vagy műszálas zsebbe varrt söréteket, tipikusan 1, 2 vagy 3 kg-os kiszerelésűek szoktak lenni.

Konkrétumok: Ez az öv fémcsatos, ami tartós és stabil rögzítést biztosít, viszont picit drágább mint a műanyag csatos. Mares gyártmány, de ebben az esetben ez nem fontos, csupán az volt a boltban amikor vettem. A súlyokat a barátaim házilag öntötték, a kisebb kockák 1.2 kg-osak, a nagyobbak 3.5 -esek.
A merüléshez használt súly nálam elsődlegesen a Mares jacket MRS súlyzsebében található, ide általábban 2x2kg-ot rakok, illetve a hátsó szárnyakba 2x1.2-1.5kg megy trimmelni. Ez a kb. 7kg az esetek többségében elég is egyébként, az ólomövre csak vastagon öltözéskor vagy direkt túlsúlyozáskor kerül 1-2 kocka ólom.

Link: A gyártó lapja, forgalmazza az Abyss

(c) 2002. Bunny