Palackok

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mire használjuk: A palackban tárolódik a merülés ideje alatt számunkra szükséges légzőgáz, általábban a sűrített levegő. Jellemzően 200bar nyomással (de léteznek 300bar-os palackok is), a tipikus méretük pedig 7-10-12-15-18L a bennük tárolható gáz mennyisége alapján meghatározva. Létezik acél és alumínium palack.
A reduktorunk I. lépcsője csatlakozik hozzá, DIN-es vagy kengyeles módon ( a képen a baloldali csap a DIN, a jobboldali a kengyeles -INT- változathoz illeszkedik ).
Elég súlyos egyéniségek, a 15L-es általánosan használt palack pl. 18-20 kg üresen.

Konkrétumok: Nekem sokáig nem volt saját palackom, általábban kölcsön kértem, a külföldi túrákon pedig az ólom és a palack bérlés benne van a merülések árában. Egyébként is repülőn macerás szállítani, meg aztán a súlya egymaga kiteszi az átlagosan megengedett pogyász súlyát. Akkor érdemes vásárolni ha sokat merülünk itthon, vagy autóval elérhető helyen magán szervezésben.

Végül azért vettem meg a sajátomat, mert olcsón sikerült hozzájutnom. Néha hasznos, hazai-osztrák tavakban, medencés bohóckodáskor. Ez egy 15 literes Faber acél palack, scubapro csap és talp, beuchat fül, de úgy egyébként is scubapro márka alatt volt forgalmazva. Mono csapos, ami bővíthető ha kell (nem hiszem). A palack 16.1kg, plusz a csap és egyebek, végül a fürdőszoba mérleg 18 kilónak mérte üresen. Erre jön kb 2kg levegő.

(c) 2002-2006. Bunny