uszony -
Mares Plana Avanti Quattro,
Oceanic Vortex V12

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mares Avanti QuattroOceanic V12Mire használjuk: Az ember nem igazán a vízalatti életre termett, ezt mutatja, hogy pl. nincs kopoltyunk, vagy úszóhártya ujjaink között. Ez utóbbi hiányosságunkat próbáljuk pótolni az uszonnyal, nélküle bizony nem igazán tudnánk a felszerelésben úszni sem a víz alatt sem a felszínen.
Két jellemző csoportja van, a pántos (lásd a képen) és a papucsos. Ez utóbbi főleg melegvízben vagy szabadtüdőzéskor használt, a búvárok 90%-ban pántost használnak. Ezt a tipust csak csizmával lehet viselni, a lábrész is úgy van kialakítva, hogy csizmának és nem lábnak legyen kényelmes.
Jellemzően még mindig a hagyományos uszony formák az uralkodóak ( mint a Quattro ), de már próbálkoznak újabb formákkal, mint pl. a Mares Volo, vagy az Apollo BioFin. Ezek jellemzője, hogy megpróbálnak minél kisebb erőkifejtés mellett minél nagyobb előrehajtó erőt kihozni az uszonyokból.

Konkrétumok: Az első uszonyom a Mares Plana Avanti Quattro, AZ uszony, minden tesztek etalonja, a mérce. Speciális anyagának, a gumicsatornáknak és a kialakításának köszönhetően könnyen hajtható, mégis ha kell brutálisan meg lehet küldeni. A hagyományos kialakítású uszonyok csúcsa.
Másik, 2004-ben beszerzett uszonyom az Oceanic Vortex V12. Az új hullám képviselője, hasított, mint a fent említett Apollo Biofin, csak ezt be lehet végre európában is szerezni. A tömör gumi uszony kicsit nehéz, viszont könnyű hajtani, kis erőkifejtéssel gyorsan lehet vele haladni, és áramlásban is megállja a helyét. Eddig akárhány barátom próbálta, mind elismerően nyilatkozott utána - egyedüli hátránya, az ára. Nagyon drága (itthon legalábbis).

Link: Mares uszonyok , A marest forgalmazza az Abyss , Oceanic Vortex V12 , Forgalmazza a seawatch

(c) 2002-2005. Bunny