[ Főlap ] [ Vissza ] [ Tovább ]

Neufeldersee
Giovanni, Szitipi és én
© 2002. Bunny

2002. junius 29-30.
2 hét folyamatos kánikula után megfelelően melegnek gondoltam az Európai bányatavakat, és mivel hétvégén rá is értem, leszerveztem egy hétvégi Osztrák merülés a Neufeld-i tóhoz. Úgy terveztem, hogy 2 napra megyünk, sikerült aránylag olcsó és elfogadható szállást is találni Sopronban, úgyhogy végül 4 búvár és 2 barátnőből álló különítményünk szombat reggel elindult Budapestről. Aránylag jó tempóban lehetett haladni, csupán a soproni határátkelőn szaladtunk bele egy 1.5 órás sorban állásba, máig nem tudom miért ment haza hirtelen annyi osztrák szombat 11 órakor. Végül azért némi vargabetű után eljutottunk a tóhoz.

A Neufeli tó kb. 1 km hosszú és 3-400 méter széles bányató, 20 méter körüli max. mélységgel, és saját búvárbázissal. Kultúrált környezet, tisztaság, zuhanyzó, melegvíz, búvárruha szárító fogasok (!) és bérlési/ töltési lehetőség a Lorenc bázisnál. Elég sokan járnak ide búvárkodni, ezért a víz minősége erősen változó.
A víz alá platókat építettek fából, amelyek kötelekkel össze vannak kötve. Vannak elszórva a merülést érdekessé tevő cuccok is, csövek, ladik roncsok, táblák, sőt még egy Poseidon szobor is.
Az élővilágot rákok, csuka és némi pontyféleség képviseli. Növényzet semmi, a meder sivár homok. Vízhőmérséklet a mélyebb pontokon bizony igencsak 10 fok alatt van még így nyáron is, 5 méteren viszont kellemes is tud lenni.