A kezdetek

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Figyelmeztetés! Az itt leírtak az én személyes szubjektív véleményemet tükrözik, semmiféle felelősséget nem vállalok az ezek miatt bekövetkezett eseményekért.

Általánosságban a búvárkodásról
Erről a témáról írtam egy külön cikket Búvárkodásról laikusoknak címmel, kérlek olvasd el azt !

Hogyan lehetünk búvárok?

1. Iskolák
Búváriskola van vagy száz Magyarországon, szinte minden jelentősebb városban akad egy klub, ahol, vagy akinek szervezésében lehet tanulni. Hazánkban főleg az USA-ból vagy Nyugat-európából indult és mára világszerte elterjed oktatási rendszerekben lehet tanulni (NAUI, PADI, SSI, CMAS, stb). Mostanában jelent meg egy magyar rendszer is, a UEF, egyenlőre még nem igazán ismert világszerte, de ez állítólag változóban. Ezeken a rendszereken kívül van még egy csomó, csak hogy egyszerű legyen a sporttal kacérkodó leendő búvár élete.
Ezzel kapcsolatban az én személyes véleményem az, hogy az oktatás minősége az oktatón és nem a rendszeren múlik. Ennek ellenére érdemes olyan rendszert választani, akiknek a kártyájával bizton merülhetünk akár a távoli Ausztráliában is. A teljes objektivitást mellőzve, kizárólag az önös tapasztalataim alapján (elnézést a többi rendszer oktatóitól) én elsősorban a NAUI rendszert ajánlom. Kiváló (ha nem a legjobb) oktatási szinvonal és világszerte ismertség sőt elismertség övezi.

2. Kritériumok
A búvárkodás "extrém" sport, vannak kockázatai, ezért vannak kritériumok is a jelentkezővel szemben.
Először is a megbízható úszni tudás. Ha jól emlékszer 400m folyamatos felszini, és kb. 20m vízalatti úszás volt a kritérium a NAUI tanfolyamomon.
Orvosnak is meg kell vizsgálnia, hogy alkalmas vagy-e búvárnak, nincs-e olyan szervi rendellenességed, ami miatt nem vagy alkalmas búvárnak (pl. hallójárati problémák, tájékozódási vagy egyensúlyi zavarok, cukorbetegség, epilepszia kizáró ok lehet).
A búvárkodás nem nehéz sport, nem igényel különleges fizikumot, de egy komplett felszerelés bizony 30-35 kg, és az meg kell tudni mozdítani, ezért mondjuk kóros izomsorvadással nem biztos, hogy búvárkodni kellene, de hölgyek is nyugodtan belevághatnak (segítőkész búvár férfit mindig találni, aki cipel helyetted egy cuppanós pusziért :-))

A tanfolyam
A búvárkodásban több szintet el lehet érni, az első belépő a nyiltvizi búvár, NAUI-ban Scuba Diver már rendszerekben Open Water Diver.
A tanfolyam jellemzően 1-2 hétig tart, kb. 5 estés elméleti oktatás, és tipikusan 2x2 hétvégi gyakorlati nap.
Az elméleten megtanuljuk a búvárkodás alapjait, a felszerelés használatát, tanulunk a merülés élettani hatásairól, merülés tervezést, az élővilágról és még sok mindent. A hétvégéken először medencében majd valamilyen nyíltvízben (pl. bányató vagy jobb esetben valamely közeli tenger) elsajátítjuk a felszerelés használatát, és némi vízbiztonságra teszünk szert.
A végén egy elméleti tesztet (kb. 75 kérdéssel) és gyakorlati feladatokat kell végrehajtani ahhoz, hogy vizsgázott búvárok lehessünk.
A tanfolyam után jogosultak vagyunk búvárfelszerelés vásárlásra és bérlésre (bizony, bérelni pl. búvár kártya nélkül nem lehet!), túrákra menni, illetve a következő szintekre beiratkozni.

És mibe kerül ez a buli?
Egy kezdő tanfolyam költsége kb. 45e ft + 30 USD kártyadíj. Szinte kötelező de legalábbis erősen ajánlott az alapfelszerelés (ABC) megvétele (maszk, légzőpipa, uszony).
Mindezek együtt, plusz az utazás a nyilvizi merülésre, stb. után ez bizony súrolhatja a 100e ft-ot is.
A felszereléseket lehet bérelni, aki keveset merül (az éves nyaralást kiegészíteni egy-két merüléssel pl.) annak mindenképpen ez éri meg jobban. Tipikusan 2-4e ft egy komplett felszerelés napi bérlése. Aki viszont komolyan és sokat akar merülni (mondjuk évi 40 merülés), annak érdemes befektetnie a saját felszerelésbe. Egy normális, komplett cucc durván 250e ft-tól indul, határ a csillagos ég.
Persze a két véglet között vannak fokozatok, nem muszály mindent egyszerre megvenni, átlag pénztárcás komoly búvárok is néha 1-2 év alatt szedik össze a teljes felszerelést, és persze léteznek használt cuccok is.

(c) 2002. Bunny