A tengeri betegségről

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Figyelem ! Az itt leírtak az én -nem túl kellemes - tapasztalatom, és az általam hallott információk alapján készültek. Ez nem orvosi szakvélemény, de azon vagyok, hogy beszerezzek egy ilyent minél előbb.

Mi is a tengeri betegség?

Igazából az elnevezés nem pontos, hiszen ezt a betegséget nem csak tengeren lehet elkapni. A betegségre leginkább a "mozgási betegség" vagy "állapot zavar" lenne jobb szó, csak az elég szokatlanul hangzik. Furcsa módon az angolban a köznyelv is Seasick (ua. mint magyarul) néven emlegeti, bár létezik rá a "motion sickness" elnevezés is.
A betegséget tudtommal az okozza, hogy az agyunk ellentétes információkat kap a test a környező világban elfoglalt helyzetével kapcsolatban az érzékszervektől.
  Ezeket az információkat megkaphatja a szemtől, a fülben elhelyezkedő egyensúlyi szervektől, és még egy csomó helyről. Amikor aztán ezek a dolgok elkezdenek egymásnak szögesen ellentétes dolgokat üzengetni az agynak, az előbb-utóbb feladja és számomra érthetetlen módon ezt hányással lereagálja.

Hol lehet elkapni ?

Mint mondottam a betegséget nem csak egy hullámzó hajón lehet elkapni, bár ott szinte garantált a siker. Egy kevéske hullámzás, ami elkezdi dobálni a hajót és már viszont is láthatjuk a reggelinket. Hasonló felejthetetlen élményben lehet részünk azonban akár repülőn, buszon vagy más közlekedési eszközön is, de sikerült már átélnem a betegséget parton is.
Egy éjszakai parti merüléskor, amikor a koromsötét éjszakában erős hullámzásban próbáltam a partra mászni a 35 kiló felszereléssel a hátamon, de a hullámok legalább 10x visszasodortak, és a vízalatti köveken botladozva, csúszkálva próbáltam kimászni - a végeredmény életem legrosszabb tengeri betegsége lett.
  Vagy egy másik eset egy barlangi merüléskor, amikor a látótávolság gyakorlatilag 10 cm volt, és percekig csak a homokszínű, kavargó iszapot láttam.
Kezdődő érzést az arra hajlamosak könnyen kicsikarhatnak magukból pl. buszon, csak mélyedjünk el felületesen az olvasásban és még véletlenül se nézzünk ki. Pár perc után ismerős érzés fog a hatalmába keríteni a gyomor tájékán. Fokozható, ha menetiránynak háttal ülünk le.

Hogyan lehet felismerni ?

A kezdeti stádiumban először rendszerint enyhe gyengeség érzése lép föl a gyomortájon. Az érintett személy elsápad, kiveri a hideg verejték, szédül, a pulzusa szapora.   Ha ezt nem tudja kezelni, a végén a beteg öklendezik és hány. Rosszabb a helyzet, ha az utazási előkészületek is felizgatták és ideges, ekkor a betegség kialakulásának esélye nő.

Hogyan kerülhetjük el, vagy csökkenthetjük a kialakulás veszélyeit ?

Általánosságban:

Na ez egy jó kérdés. Saját tapasztalataimat tudom csak megosztani. Törekedjünk arra, hogy az agyunk minél több helyes vagy legalább kevés helytelen információt kapjon a környezettel kapcsolatban!

  • Mindig menetirány szerint üljünk, soha ne háttal !
  • Figyelmünket fordítsuk a külső környezetre, hogy az agy érzékelje: igen, bár nem mozog a lábunk, attól még nagy sebességgel haladunk ! Nézzük az elsuhanó tájat, hajón koncentráljunk a horizontra.
  • Kerüljük a zárt, fülledt helyeket, friss levegőre menjünk amint lehetőség van rá !
  • A helytelen táplálkozás elősegítheti a tengeri betegség kialakulását. Kerüljünk ezért az utazás előtt 24 órával minden olyan ételt és italt, pl. az alkoholt, az erős kávét, az erős fűszereket és a nehezen emészthető ételt, ami a gyomrot még külön megterheli !
  • Segíteni szokott, ha becsukjuk a szemünket, így nem kap az agy téves információkat onnan.
  • Ha lehetőség van rá akkor feküdjünk le (menetirány szerint hosszában) és aludjuk át az utazást.
  • Ha érezzük a kezdeti stádium leghalványabb jeleit, azonnal tegyük meg az ellen intézkedéseket. Lefeküdni, szemet becsukni, friss levegőre menni, külső környezetre koncentrálni.
  • Együnk rendesen. Nem azért, hogy legyen mit kihányni, hanem azért, mert az üres gyomor lötykölődése és az éhség hányingert kelt.
 
  • Állítólag a gyömbér segít. Esetleg együnk gyömbéres ételt, szopogassünk gyömbéres cukrot, stb.
    Nekem mellesleg nem vált be :-(
  • Igenis szedjünk be gyógyszert, ha tudjuk hogy a betegség elkerülhetetlen, de nem árt ha van némi tapasztalatunk vele. A magyar dedalon kiváló, de az egyiptomi Dramonex szerencsésebb, hatása majdnem olyan jó, mint a dedalon, viszont nincs kábító hatása.
  • A gyógyszer megelőzni segít és nem elmulasztani, ezért az utazás előtt vegyük be ! Ha már elkapott a betegség, kár bevenni, tiszta pazarlás. Legalább fél óra kell a hatás megkezdődéséig.
  • Egyébként a gyógyszer pszihológiailag is segít. Ha tudjuk, hogy bevettük nem izgulunk a betegség miatt, és ez a kialakulást is csökkenti (hiába, a placebo hatás már régóta ismert).
  • Ha semmi nem segít, akkor legalább figyelmeztessük a környezetünket a várható eseményre :-D
  • A hányás után megkönnyebbülünk, a betegség átmenetileg megszűnik. Komolyan. Ha már nagyon kikívánkozik ne tartsuk vissza, mert napokig tartó hasogató fejfájás lesz az eredménye.

Hajón:

  • Helyezkedjünk el a hajón úgy, hogy minél kevésbé mozogjon a hajótest a lábunk alatt. Minél közelebb vagyunk a vízfelülethez annál jobb, és a hajó hátsó része is kevésbé mozog mint az eleje.
  • Ne a zárt kabinban, hanem a friss levegőn tartózkodjunk. Ha szerencsénk van nem kell a büdös kipufogó gázt sem szívni.
  • Ha tudunk feküdjünk le a hossztengeny irányába, csukjuk be a szemünket, esetleg aludjunk.
  • Ha nincs más lehetőség koncentráljunk a horizontra !
  • Ideális pozíció tehát a hajó hátsó fedélzetén közel a vízhez a friss levegőn, vagy ha ott büdös van (kipufogó gáz pl.) és tágas a kabin, akkor a hajó közepén hossztengely szerint feküdve átaludni az egész utazást.
  • Együnk nyugodtan. Üljünk ki a hajóra, élvezzük a friss levegőt és a napfényt, és kajcsizzunk.
 
  • Igyunk. Sokat. Vizet lehetőleg.
  • Hajós szafarin az első nap mindenképpen érdemes begyógyszerezni magunkat, ha azt túléltük már van némi esélyünk, hogy az agyunk végre képes átlátni a helyzetet, és kellő óvintézkedésekkel elhagyható a "kábítószer".
    Ha mégis éreznénk a kezdeti jeleket, azonnal vegyünk be gyógyszert, és feküdjünk le. Ha félórát kihúzunk a gyógyszer már segíteni fog.
  • Normál napi hajós túrákon (de a safarin is az első nap) én 2 szem dedalont szoktam bevenni, egyet felkelés után éhgyomorra, egyet pedig a kikötőben közvetlen a hajóra szállás előtt, így a hatás folyamatos. Persze értelem szerűen a reggeli tabletta csak akkor hat, ha utána 1-2 órán belül el is indulunk.

A tengeri betegség gyógyszeres kezelése

A tengeri betegség kezelésére két alkalmas gyógyszer találtam a Daedalont, amit itthon lehet beszerezni és az arab ( Egyiptomi ) patikák kincsét, a Dramenex-et.   Mindkét gyógyszerről, előnyükről és hátrányukról a Gyógyszerek és módszerek című írásban olvashatsz.
(c) 2002-2003. Bunny