Horvátország, Rab sziget

 

Jablanac komp kikötőben iránytű


Horvátország Rab sziget, 2004.
Tengertisztítási akció

Vizes barátunk feldobta szeretett index fórumunkra, hogy régebbi munkahelye a Horvátországi Rab szigetén lévő Kron dive és a Lopar-i helyi erők természetvédelmi akciót szerveznek, és idén meghívták a magyar búvárokat is. Az akció célja a tenger és a tengerpart tisztántartása, a mi segítségünkre a víz alatt számítottak. Az akció keretében egy merülésen szemétgyűjtés, és egy másikon csak lubickolás volt a tervben, egyébiránt pedig a szervezők biztosítottak mindent a palackokba töltendő levegőtől kezdve a szálláson át az étkezésekig, ránk csupán a lejutás és egy Horvát merülési engedély terhe jutott.

A fórumról és a búvár berkekben összeverődött közel 100 magyar búvár, akik pénteken be is estek Rab szigetére, Lopar-ba. A turista infó központban már vártak minket, minden flottul ment, a papírok kitöltése közben elkészültek az engedélyek (ilyen gyorsan még soha nem jutottam hozzá), rögtön megvendégeltek minket egy sörre, kaptunk emlékpólót, és némi útbaigazítás, hogy a szálloda merre található. A szállodában szintén vártak, két személyes fürdős, teraszos, nagyon kultúrált, tiszta szép szobák vártak minket.

A becuccolás után némi városnézés, tenger látogatás után svédasztalos, igen igényes vacsora - többféle főétel, saláták, leves, fagyi, sütik, gyümölcs, a szomjúság oltásáról pedig rostos üdítő, sör és kétféle borcsap gondoskodott. A bezabálás után 9-kor eligazítás. Először horvátul kb. egy óra, majd végre magyarul is. Jelezték, hogy akkor a magyarok gyűljenek egy asztal köré, és ekkor derült ki, hogy kis hazánk búvárai bizony többen vannak, mint a helyi + többi országból érkezettek együttvéve. Gyanítom nem is számítottak komolyan arra, hogy ennyien leszünk, pedig jelezve volt a helyiek felé, hogy 94 magyar búvár érkezik.

Másnap kilenc órakor találkozó a Lopar-i kompkikötőben. A csapat egy része a kikötőt tisztította, mi többen a kompról merülünk távolabbi szigeteknél. Igen, jól olvastad, kompról merültünk, új specialitásnak fel lehet venni. Először úgy tűnt táncolni is lehet a kompon, ugye hely dögivel, aztán felpakoltak mellénk egy csomó kukás és teherautót, így már szűkült a hely de nem volt gond. A komp kitette a szigeteken a helyi gépesített takarító brigádot, mi pedig mint egy áramlásos merülésnél beugráltunk a mozgó kompról a jelzett zónákban. A terv az volt, hogy a komp megvár minket a szigeten, ezért mindenki fent hagyta a száraz ruhát, törit, kaját, stb.

A két merülés profilja: 198 , 199

 

Jablanaci komp kikötő köve A komp, ilyenről merültünk A szoba Rendőr motorcsónak Adriai hajó Merüléshez készülve