Száraz ruhák -
typhoon nexus
Alto aláruha

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mire használjuk: A búvárruhának egy, de annál fontosabb funkciója van, ne fázzunk a víz alatt. A merülés során a víz hőt von el a szervezettől, még a meleg trópusi is, ezért a búvár kihűlésnek van kitéve. A búvárruháknak két nagy típusát különböztetjük meg, nedves és száraz ruha. A nedvesről és úgy általánosságban a ruhákról már írtam a saját Cronos 3 ruhámnál, lássuk tehát a száraz ruhákat.
Ahogy a nevéből is kitalálható, itt az emberi test szárazon marad, a ruha teljesen elzárja a víztől. A végtagoknál és a nyakon ezt általábban egy latex gumi mandzsettával oldják meg, illetve jellemzően a lábnál a csizma a ruhával van összedolgozva. Sokszor un. szárazkesztyűvel merül a búvár, ahol bajonett záras vagy más módon a kezeknél szintén lezárják a ruhát, de az alaphelyezet a latex gumi mandzsetta. A ruhába bejutáshoz tipikusan a háton váll alatt, vagy a ruha elején átlósan egy un. szárazzippzár szolgál. Ez zippzár tökéletesen kizárja a vizet, viszont ezért nagy árat fizetünk - szószerint, ugyanis egy-egy olcsóbb száraz ruhánál ez a zippzár képezi a ruha árának nagyobbik részét.
Száraz ruhának több fajtája van, manapság két fő típust használunk, a kompresszált vagyis tömörített neoprén, és a trilaminált. Az első anyaga ugyanaz mint a vizes ruhánké, de az eredeti vastagság töredékére préselik az anyagot, így az vízzáró lesz. Előnye, hogy önmagában is melegen tartja a búvárt kevésbé hideg vízben, neoprénhez képest aránylag kicsi a felhajtóereje - tehát nem kell tonnákat pakolni magunkra, hogy el tudjunk merülni -. Hátránya a trilamináltal szemben, hogy kissé merevebb annál, illetve meleg vízben -főleg a vastagabbakban- hőgutát kap az ember, ennek ellenére egy 3mm-es kompresszált neoprén szárazruha talán az egyik legjobb választás.
A második elterjed típus, az un. trilaminált, ezt kb. úgy kell elképzelni mint egy nagyon erős, és természetesen vízzáró orkán anyagot, ebből létezik vékony, és erősebb anyagú is. Az anyag semmi melegséget nem ad, tehát ez a ruha alá még meleg vízben is kötelező az aláöltözet viselése. Előnye, hogy könnyű, viselete kényelmes, nagyon jó benne mozogni, és akár trópusi vízben is lehet használni, hátránya amit már írtam is, hogy semmi hővédelmet nem ad.
Létezik még teljes vulkanizált gumiból, ami nem igazán elterjedt a sport búvárok körében, illetve normál tehát nem kompresszált neoprén szárazruha is, ami nagyon meleg ezért az igazán hideg vízben jó, viszont borzasztó sok súly kell a felhajtóerejének kiegyensúlyozására.

Konkrétumok: Az én ruhám a Typhoon cég Nexus fantázianevü ruhája (A ruha már nem kapható), anyaga vékony trilaminált. Ez az egyik legolcsóbb szárazruha, vigyázni is kell vele, mert az anyaga látszólag nem túl erős, szerintem ha beakad pl. egy roncsba akár szét is hasad. Karoknál, nyaknál latex mandzsetta, a csizma a ruhával össze van építve, használtan vettem, egy osztrák úriemberé volt.
A ruha előnye ami a hátránya is, hogy vékony anyagból van, ezért nyáron is egy könnyű melegítőt aláruhaként viselve lehet benne merülni, de a kora tavaszi késő őszi hűvös vízben is használható egy vastag aláruhával, tehát kitolta a merülési időt több hónappal. Egy korai Adrián eddig 2x5mm + 3mm aláruhával merültem, ami elég merev, és kényelmetlen viselet, ebben a ruhában konfortosan, melegebben lehet merülni.
Egészen más érzés úgy merülni, hogy az ember szárazon marad, nincs vizelési inger csak kellemes, száraz meleg érzés. Nincs második merülés előtti nyűg "utálom a hideg, vizes ruhát megint felhúzni" csak belép az ember a csontszáraz ruhába és mehet is merülni.
Hűvös vízben aláöltözetnek a magyar Alto cég készítette aláruhát használok, ami a testnél 400gr, a végtagokon 200g anyagból áll (2 réteg termovelúr, közte a csípőtől a nyakig Thinsulate töltet), ezzel hűvösebb vízben is kellemes a merülés. Meleg vízben egy sima melegítőt viselek, ami pont elég és nagyon kényelmes.

Link: A gyártó lapja , ALTO aláöltözet

(c) 2005. Bunny