nyomásmérő / tájoló -
suunto SM-26 / CB-71 (SK-7)

[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Mire használjuk : A nyomásmérő a reduktor szett része általában (kivétel, ha un. levegőintegrált computerünk van, lásd. a computer résznél), a palackban lévő levegő nyomását mutatja. Életbevágó információ, mert ez jelenti számunkra, hogy mennyi levegőnk van. A palack mérete fix, így a levegőnk mennyiségét a nyomás alapján tudjuk meg (palack L * nyomás = sűrítetlen levegő L). Létezik belőle 2-3-400bar-os műszer, műanyag vagy fémházas, szinte minden gyártó kínálatában szerepel.
A tájoló a víz alatti navigációt segíti, használatát a "haladó" - Advanced tanfolyamon kötelezően elsajátítja a búvár. Döntő szempont a kiválasztásánál, hogy karos vagy un. konzolos tájolót szeretnénk. A karos kivitelt jellemzően a csuklóra csatoljuk mint egy órát, vagy lecsatolva kézben tartva használjuk. Ez utóbbi módszer adja talán a legpontosabb eredményt (két kezünk előre nyújtva, benne a tájoló), viszont ha kiesik a kezünből akkor ciki, nem is beszélve arról, hogy ilyenkor semmi más nem lehet a kezünkben- és általában nem igazán van szükség a fok pontos tájolásra.
A konzolos tájoló mint a képen is látható a konzolba van integrálva. Előnye, hogy nem felejtjük a parton, nem kell vacakolni vele az öltözéskor - mindig ott van a konzolon. Az általános tájolási feladatokhoz bőven megfelelő (most akkor merre a part, ki vagy befele haladunk, stb), de figyelni kell, hogy ne tartsuk ferdén. Ki kell próbálni mindkettőt, és kinek mi a szimpatikus azt vegye, nem lehet egyértelműen rámondani egyikre sem, hogy az a jobb választás.

Konkrétumok: Mindkét termék a finn SUUNTO gyár terméke, és mindkettő foszforeszkál a sötétben ha "feltöltjük" a lámpánkkal. A nyomásmérő 250 bar-os, 290 bar-ig van kalibrálva, középen a 150 bar jelzés van. Szinkódolt skála (egyre fogyó zöld sáv, majd 50 bar alatt piros zóna figyelmeztet), de ami a lényeg a kialakítása. Az is fontos persze, hogy ez talán a legszebb nyomásmérő, de lényegesebb, hogy a tetején lévő szürke sapkát eltávolítva a suunto iránytűjét rá lehet építeni.
Bár a reduktorom képes a 300bar-os nyomásra is, a műszerben mégis ezt választottam, nem a 350-est. Hogy miért ? A merülések 99.99%-ában 200bar-os palackot használunk. A 350-esnél a 200 bar vonala kb. a mostani 150 helyén van, így egy bar-ra arányosan kevesebb hely jut. Nehezebben és pontatlanabbul lehet leolvasni az értékeket az amúgy sem óriás kijelzőn. Az igazi az lenne, ha a fél palack (kb. 100 bar) lenne középen függőleges tűvel, így nem is kell olvasni, csak ránéz az ember a mutatóra és látja hogy áll, de ez a 150-es jelzés is elfogadható.
A tájoló kiválasztásánál egyértelműen suunto termékek jöttek csak szóba, ugyanis ezek a legjobb tájolók a piacon. +- 30° dőlésig 100%-os megbízhatósággal működnek, ami magasan veri a mezőny többi tagját. A körgyűrű 30°-os beosztású, így számolás nélkül is könnyen tudjuk a tipikus három- négyszög profilt merülni. Alján lévő ablak segítségével előrenyújtva is kényelmesen leolvasható az irány.
Merültem karossal és konzolossal is, nálam ez utóbbi jött be. Ergonómikus kialakításának köszönhetően kényelmesen kézbentartható, és a suunto modulos ötletének köszönhetően igazán gusztusosan illeszthető a nyomásmérő vagy a Cobra computer tetejére. A tájoló és a nyomásmérő szöget zár be, stabilan felfektethető akár a keresztbe tett karunkra, ha pontos tájolásra van szükség, de kézből is sokkal jobb az iránytartása, mint az egyenes konzolos megoldásoknak, szinte lehetetlen tévedni vele. Egy szóval nagyon ki van találva, szívből tudom ajánlani.

Link: Suunto combo konzol , forgalmazza pl. a Divex

(c) 2002. Bunny