[ Kezdőlap ] [ Vissza ] [ Tovább ]

Hévíz forrásbarlang
Merüléshez készülődök

A 47500 m2 felületű gyógyvizű tó termál vize télen is 22-24 fokos még a felszínen is. Ilyen kiterjedésű meleg vizes termáltó egyébként Európában egyedülálló, rengeteg külföldi - főleg német ajkú - látogat ide fürödni is, és búvárkodni is. Miközben télen a nyiltvizek kutya hidegek vagy befagynak itt meleg vízben lehet merülni, és ehez nem kell a trópusokra vagy akár a Vörös tengerre sem utazni. Az, hogy egy termálvizű tó forrásánál barlang van, és azt meg lehet merülni pedig a világon egyedülálló, kivételes bejegyzés a merülési naplóban.
A forrásbarlang ahová a merülést terveztük 40 méter alatt található, ezért a merülés komoly kihívás egy hobbibúvár számára.

További veszélyforrás a barlangban 38-40 °C meleg víz, a zárt tér, a szűk bejárat, a bejáratig esetenként akár 0 látótávolság és mégegyszer a nagy mélység, emiatt a merülés dekós merülés, ahonnan a vízhőfok miatt a computert utasításait mellőzve a tapasztalati úton felállított dekómegállókkal lehet csak feljönni. Merülést csak kísérővel lehet elkövetni, melyre tudtommal csak az Amphora búvárbázisnak van engedélye.
No szóval szeptemberben sikerült november elejére 4 helyet szerezni, sajnos így is csak péntekre, a hétvégék már az egész szezonra foglaltak voltak. A túra érdekessége, hogy azon a héten szerdán a Tengeri Show-n találkoztam néhány Fórumos sráccal, kiderült hogy Ők is most jönnek Hévízre, így sikerült szinte csak ismerősökkel merülni.
Pénteken szitáló esőben lerobogtunk Hévízre, mindannyian elszámoltuk az időt, így kis késéssel 3/4 11-re jött össze a csapat. Várni kellett Gyurira a vezető búvárra is, így addig ismerkedtünk a falon elhelyezett csodálatos képekkel a barlangról, és a terem közepén szerényen megbújó -magyarországon tudtommal egyetlen- dekókamrával.