[ Kezdőlap ] [ Vissza ] [ Tovább ]

Hévíz forrásbarlang
A bejárat a barlang felől

A túra menete: A forrásbarlangból felvezető vastag csövek mellett kifeszített kötél mentén, abba kapaszkodva az előzetesen egyeztetett pozícióban leereszkedünk a 38m-es töréspontig. Ott a kisérő a "jobb oldali" tapasztaltabb búvárt elválasztja a kötélről, és kézenfogva kifordítja maga mellé, a "bal" búvár továbbra is a kötelet fogja, így a három búvár egymás mellett egyszerre közelíti meg a 42.4 méteren lévő bejáratot.
Ez egy kb. 60*80 cm-es nyílás az iszapbecsúszást megakadályozó vörösfenyő falon, az alján egy pallóval, mely segítségével kieresztett jackettel ( így kisebb a felület, és a

palack is a testre simul, nem lebeg a vízben - kisebb a felakadás veszélye ) behúzza magát a búvár a kifelé áramló nagysebességű vízben. Ez a merülés legnehezebb szakasza, de nem veszélyes. Először a vezető megy be, majd jelzésre a "bal" végül az addig kint várakozó "jobb" búvár. Miután mindenki bejutott, a pallón újra kiegyensúlyozás következik, majd a vezető a "bal" búvárral majd a "jobb" búvárral körbeúszik a barlangban, addig a másik látogató a pallón várakozik. A vezetőnél nagyteljesítményű lámpa van, megmutogatja a barlang érdekességeit, végül visszatérnek a pallóhoz. Miután mindkét búvárt körbevezette, fordított sorrendben elhagyják a barlangot -jobb, bal, vezető búvár- és megkezdik a lassú felemelkedést.