Málta

 

Máltai BKV buszok


2004. augusztus

Régóta a fórum kedvencek részében tartom a Máltai fórumot. Igazi oka nem is a sziget iránti olthatatlan vonzalom, inkább az, hogy itt van két igen érdekes roncs, a Blenheim Bomber nevű angol bombázó, és a Stubborn tengeralattjáró. Aztán a látogatás valahogy mindig elmaradt, míg idén a barátnőm fel nem vetette, menjünk már el, mert milyen olcsó utak vannak oda, és mivel nagyon mehetnékünk volt, megcéloztuk Máltát.

Szokásomhoz híven megpróbáltam előre leszervezni mindent, több kinti bázist is megkerestem miután az internetet végigtúrtam, de legnagyobb megrökönyödésemre alig-alig kaptam választ. Az egész döcögősen ment a szervezés, az utazás előtti héten épp-hogy sikerült valamiféle tervet kovácsolni, ami nagyjából úgy nézett ki, hogy egy apartman közeli bázissal napi parti merüléseket végzünk, és a két nagyvadat a Blenheim-et és a Stubborn-t pedig egy másik, lényegesen jobb árat adó bázissal végzem. Elég gyenge terv, de legalább tervszerű. Kiérkezés után telefonáltam a bázisoknak, a két roncsmerülés csak terv, addig is nyomjuk a napi túrákat.

Máltán tengert nem nehéz találni, mivel az egész ország néhány nem túl nagy szigetből áll, így a búvárkodás elég elterjedt sport, úton- útfélen bázisba botlik az ember. A merülések drágák, 2.5-es váltószámmal (2.5 EURO - 1 Máltai Líra) kb. 27-30 EUR egy parti merülés, ami jó esetben tartalmazza a palackot, ólmot+övet és a merülőhelyre szállítást valami módon, pl. egy ócska dzsippel. Hajó, kaja, hotel transzfer az árban ? .. ez nem az az ország.

Ha "hajós" merülést szeretnél az kb. 12 EUR felárat jelent, hotel transzfer a bázisra további 5 EUR. A hajó azért idézőjeles, mert ez sokesetben egy zodiac gumicsónakot takar. Hurghadában ha jó időben megyünk jó bázishoz, közel egy hétig merülünk két máltai csónakos-transzferes merülés árából.

A szállások is drágák, és a kaja is. Szóval Málta nem az a hely, ahová az olcsó merülést kedvelő honfitársakat küldeném. Na jó, de cserébe legalább búvárparadicsom, nemdebár? Nos, nem egészen. Az élővilág egy erős Adria, lényegesen több nagyhallal, mint a hétvégi leugrásokon megszokott észak- horvátországi sivatagok, bocsánat, merülő helyek. De földközi tengeri élővilág, nagy csodákat ne várjon az ide tévedő búvár. Van esélyünk nagyobb sügéreket, ráját, murénát látni, de ezeket itt is megnézik rendesen.

Amiért érdemes Máltára jönni, az egyrészt a piramisok előtti történelmi emlékek, és úgy általábban Málta, mint az emberi történelem jelentős szereplője, búvár szempontból pedig a roncsok.

 

Máltai busz Gozo-i utcakép Edward terepjárójával Csőféreg Madonna szobor