Pilismarót, maróti öböl

 

Pilismarót, 2004. június
El-Che barátommal olvastuk, hogy Pilismarót után a maróti öbölben nyílt egy új búvárbázis, ahol kivételes viztisztaságot és jó merülési körülményeket ígérnek.
Én sajna akkor nem tudtam vele menni, de Che barátom szerint tök szép a környezet, 3-4m látótávolság és korrekt bázis van, így felkerekedtünk egy hétvégén meglátogatni a helyet.
kb. 50 perc autózásnyira pesttől megleltük a bázist, kedves tulajdonos, kultúrált füves-köves környezet, lépcső a vízhez, a vizen hordókon raklapokból összeépített stég, uszonylétrával, döbbenet. Konténerben a bázis, komoly kompresszor, felszerelés bérlés (palack is), a földre raklapok kirakva hogy ne a földre kelljen pakolni, toi-toi WC, székek, asztal, nagyon-nagyon korrekt környezet, hasonlót csak az azóta már bezárt Lacházi szabadidőparkban láttunk.
A vízről annyit kell tudni, hogy az öböl a duna mellett van, kijárattal a folyóra, kb. 5m mély. A vizet egy kavicsrétegen keresztül kapja, ami megszűri ezért nagyon tiszta, és bár a duna felé nyitott, oda kiáramlik a víz, és nem onnan jön vissza. Így (elméletileg) egy körforgás alakult ki, befelé szűrt víz, azt meg kiszívja a duna sodrása. Hát ez szépen hangzik, lássuk mi valósult meg belőle!
Palackok bent feltöltve sorakoznak, felmarunk egyet-egyet majd irány a víz. A merülhető terület kibójázva, amelyek alul össze vannak kötelezve, bentebb egy motorcsónak roncs, illetve a part közelében két plató, minden plusz piros bójával jelölve és bekötve a kötélpályába. Kicsit beljebb úsztunk, majd merülés.
Nos az ígért látótávolság sajnos sehol, 1m jó ha megvolt, néhol annyi sem. A fenéken dús - főleg hínáros- növényzet, rengeteg rák. Halat elvétve láttunk, ami érthető is, a gyenge látásban már régen elszeleltek mire a hült helyükre értünk. Próbáltunk a kötelek mentén úszni, meg is találtuk a roncsot de alig láttunk, végül egy merüléssel beértük (eredetileg 2-3-mat terveztünk).
El-Che esküdött, hogy két héttel előtte ég és föld volt a látás, és a tulaj srác is azt mondta a duna magas vízállása a gond, mert "visszapofáz" a dunából a koszos víz. Pár héttel később újra próbáltuk, az eredmény még rosszabb. Mindenki esküdözött, hogy jöjjünk vissza ha levonul az ár, és meglátjuk nyáron a fenékig lelátni a felszínről.
Egyenlőre még nem mondok véleményt, az eddigiek alapján ide nem jövünk többet, de legalábbis addig amíg azt nem mondják a helyiek, vége az áradásnak, és tiszta a víz. Remélem nem csak kacsa a 4-5m látótávolság, mert ha igen, akkor félek a Szökőár búvárszabadidőpark sorsára fog jutni ( ami bezárt egy év után, mert 0 látás volt a tóban, hiába a szuper felszíni háttér ha a tó merülésre alkalmatlan, és egy látogatás után senki nem ment vissza ).

Útleírás:
Budapest felől a 11-es úton Visegrád felé döngetni csak egyenesen, Pilismarót után a Szobi rév felé kell lekanyarodni, és a révnél lévő épülettel szembe jobb oldalon fel kell hajtani egy kis földes úton. Kb. 5m után jobbra nézve ott a konténer bázis, valószínűleg a búvárzászló is fent lengedezik a tetején.

2005-ös frissítés. Ez a bázis is bezárt :(

200. , 201. merülés