Stara Novalja,Hr 2005 tavasz

 

A bázis hajója.

2005 tavasza. A befektetett munka kezdi meghozni gyümölcsét, a divecenter elég gyorsan a búvár sajtó élére ugrott, ezt misem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több megkeresést kapunk, hogy teszteljünk búvár cuccokat, sőt bázist!
A pécsi Aquanautából ismert arcok hívtak meg minket a horvátországi Pag-on nyitott új bázisuk oktatói hétvégéjére, mi meg persze el is mentünk. A hideg vízre és az üzemanyag takarékosságra való tekintettel ElChe kollégával ketten mentünk, a lányok most itthon maradtak, mi meg a kora tavasz miatt szárazruhában nyomtuk a merüléseket.

Pag-ot már régóta ismerem, Anté barátunk hathatós közreműködésével sokat merültünk a nyugati oldalán, de már akkoriban is szemeztünk a Stara Novalja melletti durva falakkal. Na ez a bázis pont ide települt, úgyhogy Rudival ellentétben és sokat vártam ettől az úttól.
A határtól lefelé már autópálya van, úgyhogy lehet hasítani ezerrel, csak addig mire az ember eljut ... siralmas ez a magyar úthálózat. Du. 1-kor indultunk Budáról, mire kiverekedtünk a városból, lezötyögtünk Letenyéig, onnan Pagra bizony este 10 óra lett, no legalább kidumáltuk magunkat.

A bázist egy jó nagy tábla jelzi, de útleírást is kaptunk úgyhogy elég jól megtaláltuk. Attila lent ücsörgött a búvár részen amikor befutottunk, szerencsére a szobánk már készen állt, csak egy gyors bepakolás kellett. Este semmi különös, csak hosszú beszélgetés az asztaloknál összegyűlt búvár csapattal.

Reggel rutinosan korán keltem, lesétáltam megnézni világosban is a bázist, meg a tengert, mindkettő szuper. A bázis fából készül, olyan skandinávos jellegű, búvár cuccoknak polcokon tárolt névreszóló kenyeresláda, ruhának akasztók, még a szárazruhát is fel tudtuk fejjel lefelé lógatni, ahogy illik. 2 nagy kompresszor, palackok, frissen öntött ólmok szóval nagyon baró az egész.
Reggeli után bázis bemutató oktatóknak, üzleti adatok, árak majd szerelés. Nagyon buli, hogy az egész bázis kb. 10 méternyi sétára van a hajótól, úgyhogy nagyon kényelmes a merülés. A hajó egy elég fura, a katonai IFA platóra emlékeztető elrendezésű, először nem is értettem hogy lehet ezen eltölteni hosszabb időt, aztán rájöttem. Sehogy, de nem is kell.
A merülőhelyeket a hajó a 125 (!) lóerős mocijával kb. 5-10 perc alatt eléri, megpakolva is siklik kb. 40-50km/h sebességgel, viszont a fura elrendezés nagyon jó így, ugyanis a búvárcucc bemegy középre, ABC a padok alá, ólóm a felszelés pad alá - szóval mindennek van helye, nincs láb alatt.
A merülés tehát úgy zajlik, hogy időre odamegy az ember a cuccához, felszerel egy palacra a saját ládájából, bepakolja a felszerelést a hajóra, a parton a szögekről leakasztja a saját ólomövét (számozott kampók vannak), aztán felsétál a bázishoz, beöltözik pár percel az indulás előtt, és be a hajóba. 5-10 perc száguldás, cucc felránt, beesel a vízbe. A merülés után a hajó azonnal vissza a bázisra, ott aztán le lehet zuhanyozni akár felszerelésben is, elpakolás, amit kell. Az egész mondjuk 45 perces merülésre vetítve a szoba elhagyástól a szobába visszaesésig 1.5 óra, tök jó, hogy nem megy el az egész nap a merüléssel.

Blue Bay bázis , utazás képtára