Stara Novalja,Hr 2005 tavasz

 

Macskacápa tojás

A merülő helyekről: ez a rész ahogy az a hajózási térképen is látható elég durva falakból áll, meredeken zuhan az egész 50-80m-ig, szuper élővilág. Sárga szivacsok, gorgóniák mindenfelé akadtak tömegével, halak, halrajok, macskacápa és tintahaltojás a mélyebb részen (az egyik csapat még a macskacápát is megtalálta), üregekben rákok, makróélővilág ezerrel.
Az első merülés egy kis zátonyszigetnél volt, voltam olyan balek, és bevállaltam mint legképzettebb az elől úszást kvázi merülés vezetést, mert azt hittem mindenki meghívott tehát képzett. Na sajna a csapatban volt egy elég ügyetlen kezdő, szívott is mint egy porszívó, fél óra után odajön hozzám húszon, hogy 50 barja van. Még jó, hogy induláskor egyet kértem, mindenki mutassa be a 100bar-t. Király, a sziget túlsó felén voltunk, mehettem fel vele aztán tutajozás vissza - én meg kihoztam félig palacot :((
Mondtam is, hogy soha többet nem vezetek, szívjon az kezdővel akinek a munkája, hozzá kell tenni, hogy ezután jött is velünk mindig valaki a bázisról, hogy a srác társa legyen.
A dolog élét kicsit tompítja, hogy a canon tokom már a merülés elején elkezdett párásodni, cseppek jelentek meg benne ... ismerős? Hát igen, szintén Pagon, szintén ugyanígy ázott be az A70-esem. És most sem tanultam belőle, merültem tovább, amikor feltűnt, hogy egyre jobban párás, és egyre komolyabb a vízmennyiség benne, úgyhogy egyébként is fel kellett jönnöm.
A tokban ált a víz, hát nem volt egy jó érzés újabb gépet veszni látni.
Fent a hajón azonnal kinyitottam, kb. egykörömnyi víz volt benne, nem zöld vagy sárga mint az A70-nél, amikor szétmarta anno a belsejét, de beázott, egyértelműen. Úgy látom, az Adriával nincs szerencsém, itt mindig beázik a tokom.
Merülés után szétszedtem a fényképezőt, szerencsére volt órás csavarhúzó a bázison. Kitakarítottam, megnéztem a nyák látszólag sértetlen volt, alkoholos kezelés után összeraktam, akksi be, és .... működik! Van isten!

Második merülésünk egy barlang mellett történt, a fal is nagyon jó volt, de a végén a barlang az egy csoda volt, teljesen meg voltam szelesedve tőle. Nem volt egy nagy barlang, inkább üreg, de a tetején levegős tér volt a plafon pedig tele cseppkövekkel! Sajnos a sok barom letördelte az elérhető nagyobb darabokat, de így is nagyon szép volt, alig bírtam betellni vele. Mivel nem mertem a gépemet újra tokozni, Rudi meg nem mert bejönni, így kimentem a gépéért, megpróbáltam vele pár képet lőni, de mivel nem tudtam hogyan kell állítani a rekesz/időt hát elég határeset képek lettek. A tokom egyébként nálam volt, üresen, és ismét vízcseppek voltak benne, úgyhogy a hétvégén a saját gépem nem került többet víz alá, majd otthon átnézem mi történt a tokkal.

Este bementünk a városba pizzázni, és helyi specialitást ettem, 4 rák és néhány fekete kagyló volt rajta, kicsit melós volt a rákot feltörni, a kagyló sem volt tökéletes de azért finom volt, és nagyon gyorsan elkészült (lehet ezért volt a kagyló kicsit nyers ....), a pincér is jó fej volt. A pizza vége felé befutott Béla a szobatársunk és pár haverja, mondták a bázison káposztás husi lesz vacsira ... na szép, kénytelenek leszük még egyszer enni, micsoda csapás!
Második vacsoránk tehát a bázison történt, jó hangulatban friss kenyérrel elpusztítottuk tudtommal a teljes vájling kaját, pedig a legtöbben már vacsoráztunk előtte. Hiába, a búvárkodás során elvesztett energiát pótolni kell :)

Blue Bay bázis , utazás képtára