[ Kezdőlap ] [ Vissza ] [ Tovább ]

Taka II. safari
  © 2001. Bunny

2. nap reggeli után megérkeztünk a GBR északi részére, itt volt az első merülési helyünk, a Challanger Bay. Előzőleg már merültem egy párat (5-öt) a Great Barrier Reef-en Cairns közelében, úgyhogy a korallzátony világa nem volt új számomra, a látótávolság a szokásos 15 méter körül, élővilág is a megszokott szinorgia mint a halak mint a korallok terén. Láttunk egy barrakudát, ott dekkolt a fenéken kb. 40-45 fokos szögben felfelé, és várt gondolom a kajára. Láttunk apró Muréna halat, és egy nagyon pici un. tubefish-t, a tengeri csikók családjába tartozik.
Második merülésünk a világhírű COD HOLE volt, ezek a Potato Cod-ok akkorák mint egy ház, méter felett jóval, ez a merülés egy túrista merülés volt, haletetéssel kombinálva. Egyszerre merültünk, volt egy aréna középen egy kőtoronnyal, a DM ide felült kezében egy műanyag kanna hallal, amit a testével elrejtett. A menetrend: szépen mindenki bedekkolt a homokba, párosával odaúsztunk a manushoz, aki a hallal odacsalogatta a cod-ot, aki a kajára koncentrált így ki-ki izlésének megfelelően megsimogathatta- megcsókolhatta a halat, vagy csak simán integethetett a videoba.

Ez volt kb. fél óra, utána kis úszkálás, majd ebéd. Utána vissza a Cod Hole-ra, de mostmár szabadon búvárkodni, fantasztikus volt, talán az egyik legjobb merülés az egész túrán. A látótávolság brutális vagy 30 méter vagy több, ott lebegsz a "völgy" felett, alattad korall fák, és a távolban egyszer csak észrevettünk egy Reef Shark-ot vadászgatni ! Uccu neki, próbáltam utolérni, persze esélytelenül. Visszafordultunk, felzárkóztunk a korallfalhoz, ahol mégegy cápát láttunk, és még vagy hármat a homokban szunyálni. A merülés végén az 5 méteres bizt. dekót is a korallon töltöttük, ott találtam egy hatalmas murénát, szóval ezen a merülésen minden volt, nagyon élveztem, és ez volt az első alkalom amikor cápát láttam.