[ Kezdőlap ] [ Vissza ] [ Tovább ]

Molnár János barlang
Baritos fal

A két palackos merülés érdekessége, hogy merülés közben időnként cserélni kell a reduktort a szádban, hogy nagyjából egyformán fogyjon a levegő. Ez érthető, hisz' ha pont az a rendszer száll el ami még tele van, a másikat pedig leszívtuk akkor semmivel nem vagyunk előrébb. Erre a cserére kb. 20-30 bar-onként kellett sort keríteni.
Ennek a dolognak 2 rákfenéje azért van. Először is az, hogy ne felejtse el az egyszeri hobbibúvár. A nagy nézelődésben ugyanis ez simán előfordulhat, hiszen az ember nem szokott hozzá hogy merülés közben reduktort kell csereberélni.
Ezért erre a merülés vezető időnként rákérdez, volt-e csere ?

A másik pedig, hogy 2 rendszer 2 nyomásmérő óra. Melyik óra melyik reduktorhoz tartozik ? Ezért aztán oda kell figyelni, hogy a felszerelés összeállításakor eltérő színű óra+reduktor párosokból rakjuk össze, különben elég nehéz lesz odalent kibogozni ki kivel van. Nálunk a sárga óra+világos csutora a reduktoron megoldás volt, a másik palackon a hagyományos fekete-fekete összeállítás volt. Ennél talán egy picit jobb megoldás - szerintem! - ha a sárga órához octopus reduktor tartozik, mert az is teljesen sárga, így jól elkülönül a másik rendszertől.
A két független rendszeren kívül még egy előnye a dupla palacknak, 2x annyi levegőd van illetve nem kell 1 hatalmas palackkal merülni, a két kicsi sokkal kényelmesebb és barlangban szűk helyen klasszisokkal könnyebb vele mozogni.