[ Kezdőlap ] [ Vissza ] [ Tovább ]

Molnár János barlang
 

Nem volt túl könnyű feladat, de azért megvalósítható, végül mind a hárman szerencsésen követ fogtunk a szikla túlsó üledékmentes oldalán.
Ezután lemerültünk a hidegvizes járatba, ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a hatalmas szikla hátsó oldalán lefutottunk egy alattunk nyíló járatba.
Itt aztán ismét kicsit felfelé kellett mászni, mivel a járat alja üledékes, ezért a két lábunkat a sziklafalon megtámasztva -mintha kútban akarna felmászni az ember - araszoltunk fel a járat végébe. Ott benéztünk egy szük, és nagyon hosszú vágatba - az már nem járható embernek, majd vissza araszoltunk az óvatlanul felvert üledékben. Érdekes volt, ahogy az odafele kristálytiszta víz hogyan válik egyik pillanatról a másikra opálos, alig átlátható szmötyivé. Akkor ott tényleg megértettem milyen lehetett a Rákóczi barlangban a kereső búvároknak, amikor 0 látás mellett kellett tapogatva az ismeretlen barlangban megkeresni valakit.
Szerencsére a vezetőnk ismerte a barlangot mint a tenyerét, így visszavezetett minket a nagy kőhöz, ahol már ismét tiszta víz fogadott. Felfelé a sziklákhoz tapadva a kötél segítségével eljutottunk a baritos falig a melegvizes ágba, ahonnan ismét a már ismert útvonalon - köveken ugrálva, a műanyag csövön járva - visszajutottunk a bejárathoz. Visszafele természetesen nyugisan végignézegettünk mindent, bementünk néhány kisebb oldaljárat bejáratáig, láttunk egy hatalmas oszlopot, megnéztünk minden szép kristályos részt, fosszíliákat, cápafogat, végül 54 perc (max. mélység 25m) után kijöttünk a vízből.