[ Főlap ] [ Vissza ] [VÉGE ]

Összefoglaló

Ez az írás az index fórumra készült, összefoglaló a "lenti" búvárkodásról. Nem fogok szégyellősködni, meg kerülgetni a kását, végül is ez egy zárt fórum (úgy értem nem TV műsor) szóval a cégek nevének emlegetése nem reklám.

Új-Zélandról keveset tudok mondani, mert az ottani merülésemet egy az egyben egy búvárbolt rendezte, szállás, minden. A 3 napos túra cakk-pakk kb. 4-500 NZD volt, de sajnos konkrét árakkal innen nem szolgálhatok. A Poor Knight Island csodálatos merülőhely, az Északi sziget északi részén található, legkönnyebben Tutukaka -ból közelíthető meg, rengeteg charter boat van a kikötőben. Cucc bérlés, palack töltés természetes, Nitrox-ot nem láttam de ez nem azt jelenti hogy nincs is. Vannak roncsok is, én sajnos ebből kimaradtam, de a svájci haverom nem oly' rég merült ott is, Ő élvezte. A szigeten nem él a kutya sem, teljesen érintetlen a természet, a búvárok is vigyáznak rá, úgyhogy egy nagy élmény a merülés arrafele. A sziget méreteit nem tudom, de nagy úgyhogy nem túl nagy a valószínűsége, hogy esetleg összeakadsz mindenféle búvárokkal.

Élővilág. Sajnos még nagyok kezdő voltam itt, és már rég is volt, úgyhogy csak nagyvonalakban tudok erről mesélni, rengetek rája és mindenféle aránylag apróbb hal (mondjuk egy potato cod-hoz képest). A fenéken vizinövény hegyek, néhol tényleg olyan mint egy erdő. Jellemzően a sziget mellett vannak a merülések tehát WALL DIVING, kevés a nyiltvizi hely. Én csak ajánlani tudom mindenkinek, ez is a világ 10 legjobb búvárhelye között van - legalábbi a helyiek így mondják ami azért nem biztos hogy igaz is-. Több napos túrák nem tudom vannak-e, mi a napi túrákat nyomtuk. Felszerelést még Auckland-ban béreltük, nem volt valami nagy szám, sima analóg műszerek, computer nyista. A déli szigeten is sok merülőhelyről hallottam, a keleti parton Christchurch közelében még bálnákkal és delfinekkel is merülhetsz, ha kifogod. Ja, és Paihia-ban ott a Rainbow Warrior, az a híres Green Peace hajó roncsa, bár a svéd barátom, Jan szerint nem nagy szám, azért megnéztem volna.

Ausztrália. a dél-keleti part eléggé európias időjárással bír, tehát trópusi halakról ne is álmodj, ellenben a wreck diving (roncs) szempontjából nagyon jó rész, Sydney és Brisbane közele is tele roncsokkal. Én csak Sydney-ben merültem az Advance vizsgámon, nem volt valami nagy élmény, nagyon áramlásos hullámos és az élővilág is sivár volt, aztán lehet hogy csak rossz időben rossz helyen voltam. A roncsok kimaradtak, lehet hogy azok megérték volna a szenvedést a hullámokkal. Napi charter járatok vannak, nitrox természetes. Én a Dive Centre Bondi céggel nyomultam, mivel a Bondi Beach kerületben lakoztam. Van minden, nitrox-ot is töltenek, és elég rendesek. Bérelhető cuccuk jófajta, computer (Aladdin) a konzolokban, és akár Apollo BioFin-t is kérhetsz. Lehet tanfolyni is, PADI.

A két említett város közt van South West Rock, ez asszem a város vagy falu neve. Itt a Fish rock Cave-nél merültem 3 napot, a merülőhely nagyon szép rengetek hal, spotted wobbegong (wobbie) - ez egy cápaféle -, néha még a fehér cápát is odaeszi a fene. Bat fish, tube fish, parrot fish csak néhány a többszázféle halacskából. A barlang -szintén a helyiek szerint- ismét a 10 legjobb merülőhelyen belül, és a világ egyik legszebb vízalatti barlangja. Én csak azt mondom, amit olvastam és hallottam ! Szóval az nem biztos, hogy igaz is. Az tuti, hogy ha az ember arra jár nem szabad kihagyni, nagyon szép merülőhely, a sziget közele tökig élőlényekkel, és a barlang is szuper. Bent a wobbiek a fenéken szunyálnak, nagy rákok (labster) és hát a barlangászás a búvárkodással kombinálva feledhetetlen (főleg 70 bar-ral :-). A cég a Fish Rock Dive Centre, Chris a tulaj fiatal, jófej. A bázison vannak szállások, digi műholdvevő, kényelmes szobák, és ágyak. Lehet bérelni mindent mi vittünk magunkkal Sydney-ből (lásd fent), de ahogy néztem elég jól fel van szerelve, még Drager-t is kaphatsz, ami azért nem mindennapi. Chris ha felbújtod, még arra is hajlandó hogy ingyenes bemutatót tartson a drager- rel a medencében. A merülést két motorcsónakkal követik el, ezeket minden nap trélerrel behozzák a bázisra. Mivel elég picik, a merülés előtt beöltözöl a búvárruciba, az összeszerelt cuccot és a plusz 1 palackot felrakod a hajóra még a bázison. Ezt kiviszik, te utána mész, a kikötőben csak beugrasz, és 1/2 -3/4 órás zötykölődés után már kint is vagy a nyiltvizen a szigetnél. Kicsit nehéz út ha az ember gyomra nem bírja, érdemes bekábítózni előtte. Tanfolyni itt is lehet, PADI aranypálmás sokcsillagos, Chris képesítései és a bázis díjai egy teljes falat elfoglalnak. Lehet BBQ-t csinálni, este sörözés mellett jókat anekdótázni, a bázis körül fák, nagyon szép helyen van és tényleg szuper.

A Nyugati part (Perth) állítólag elég jó merülni, itt lehet manta ráját, delfineket, bálnákat és cetcápát látni ha szerencsés vagy. Van reef arrafelé is. Nekem kimaradt, ja és úgy hallottam egy német sráctól (Ő merült ott) hogy baromi drága.

Tropical Queensland, az észak-keleti part a leghíresebb, itt van ugyanis a Great Barrier Reef, tehát a nagy korall zátony. A legnagyobb élő organizmus a világon, még a holdról is látni, stb. A reef-ről annyit, hogy 21 fokos víznél hidegebben és szennyezett vízben nem él, tehát ahol ez megél, ott tuti jó a víz. A téli időszakban amikor én is voltam (máj-szept) az időjárás a hűvös 27-30 fokot nyomja, a víz pedig az elején 27 a tél végét akár 25 fokra is lesüllyed Cairns környékén. További előnye a télnek, hogy száraz és nem döglesz meg a nyáron esős, párás, füllesztő melegtől. Viszont a látótáv nem annyira jó, persze azért 15 méter alá nem nagyon megy le, de nyáron a 30-at döngeti. Megkérdeztem a helyieket, ők az augusztus-szeptembert jelölték meg mint tökéletes időpontot a Cairns-be látogatáshoz, a víz már ismét tiszta, viszont még nem jön az esős nyári időszak. Ja, és július végétől októberig van a bálna szezon, ekkor feljönnek az antarktisz vizeiről, én iszonyúan sajnálom hogy lemaradtam róla, csak képzeld el milyen lehet egy 10-15 méteres "hal" mellett úszni ... hasonló apróság a cetcápa is Perth környékén. A Korall tenger viszont ilyenkor télen is gyönyörű mint ahogy arról áradoztam már eleget az útleírásokban, 30m< a látótáv, és az élővilág csodálatos. A reef és a korall tenger élővilágával kb. 2 cm vastag fotókkal teli könyv foglalkozik, de volt hal amit nem találtunk benne. Csak ízelítőnek néhány állat főleg angolul: Potato Cod (230 cm), white spotted Reef shark (2.5m), Napoleon Maori Wrasse (1.5-2m), parrot fish mindenféle tipusa és mérete, Butterfly fish szintén többszáz variációban, sea turtle ( 20cm-2m< ), moray eel (muréna), tuna, clown anemone fish (bohóc hal) és még hosszan sorolhatnám a csodálatosnál csodálatosabb halakat. A korall tengerben kalapácsfejű, fehér és tigris cápa is megfordul, manta ráját is ki lehet fogni nagy mázlival. Erről a térségről könyvek tucatjai vannak, ha érdekel nézz utána. Persze főleg angolul :-( Merüléshez én Cairns választottam bázisul mint a legnépszerűbb várost az ilyen hobbisták körében, és a Yongalánál Townsville-t. Állítólag Port Douglas szerencsésebb, mert nincs annyi búvár, viszont a szinvonalról senki nem mondott semmit.

Szóval Cairns. Rengeteg búvárcég, napi charter járatok és több napos hajós szafarik várnak itt rád. Napi merülések ilyenkor télen 90 AUD és 175 AUD között, két néhol 3 merülés. Cuccot a hajón kaphatsz, jellemzően nem rosszak, computer is előfordul, de a digitális konzol szinte természetes (mélység, idő, hőmérséklet de nem computer!). A wetsuit (búvárruci) 99%-ban feláras, kb. 6 AUD/ nap ami nem kevés. Ja és 4 AUD/nap un. reeftax, mivel a zátonyok nemzeti parknak számítanak, és a "belépőt" meg kell venned. A hajók jellemzően nagyok, kényelmesen lehet rajtuk utazni és merülni, a csapatok profik, ebből élnek ugyanis :-) BBQ stílusú ebéd szinte mindenhol az árban foglaltatik, tea kávé ingyenes és mindig van. Tipikusan van néhány DM, 1-2 kisegítő (szakács, pultos, stb) és persze kapitány a hajókon, szóval a segged ki van ny*lva :-) Az asszony is kipróbálhatja a hobbit, van bemutató merülés a nem búvároknak, néhol feláras, néhol ingyenes, néhol csak egy rács mellett lemennek 3 méterre, néhol rendes merülést csinálnak, cége válogatja. A legolcsóbban a Compass -osok voltak a 90 AUD-vel, jó nagy hajó, jó a személyzet és a kiszolgálás, és a hangulat is. 2 fix merülőhelyük van, szóval túl sokszor nem lehet használni őket sajnos. A Tusa a legdrágább a 175 AUD-vel, viszont nekik egy csomó merülőhelyük van, és több merülésnél adnak discount árat, amivel olyan 120 AUD-re le lehet nyomni az árat ha sokat merülsz velük. A kettő ár között aztán van minden, bár ha sokat akarsz merülni sokkal jobban megéri egy (v. több :-) hajós szafari.

Ezek 350 AUD/3 nap -től kezdődnek. A Cairns Dive Centre nagyon jó, nagy és kényelmes katamarán a reef-en, és egy kis fürge motoros viszi ki minden nap a búvárokat. Lehet tovább is maradni, ilyenkor kedvezményt is kapsz. Az árban a kaja, és szállás is benne van, a teljes napokon 4, a darab napokon 3 merülés, teljes napokon a 4. merülés éjszakai. Oktatás a hajón lehetséges, és elég olcsó is (tényleg!), érdemes egy advancedet benyomni ha már ott vagy és még nincs, de Rescue és DM is lehetséges (PADI). Ezen a hajón találkoztam egy hölggyel, aki már 15 éve búvár, és több mint 2500 log-olt merülése volt, de sokszor az oktatós dupla merüléseket is egynek írta, szóval kb. 4e körül jár. Hihetetlen. Ja, és Ő az oktató a hajón, megnéztem a rescue kurzust, nagyon profin nyomta, élvezetes de kemény volt, kár hogy nem tudtam előre ezt, lehet hogy jelentkeztem volna. Felszerelés nem rossz, bár nincs computerük ami rosszul esett, viszont a wetsuit nem feláras, jók a DM-ek, az ellátás és a szállás szuper, nagyon ajánlom. A másik általam kipróbált cég a TAKA, ez drágább, az 5 napos út cuccal együtt (ez már computeres, Suunto octopus II) kb. 1000 AUD, de ez a hajó kimegy a Korall tengerre és az északi Reef-et is végiglátogatja, ami azért kicsit más mint a Cairns környéki, ha van pénzed és időd ki ne hagyd. A hajó kicsit kicsi és egytestű, minden éjjel hajózás ami kicsit gyomorforgató, de a merülések és az ellátás kárpótol, nagyon állat. Oktatás itt is van, Adv-et láttam, PADI.

Nagyon rossz cégről nem hallottam Cairns-ben, mindenki korrekt és jól csinálja a dolgát. Merülés előtt gyűjts be minden prospit, és szánj rá egy estét hogy átnyálazd őket, sokat lehet vele spórolni. Hasonlóan jó ötlet valamiféle discount kártyára szert tenni (nekem pl. YHA volt) ingyen póló vagy kedvezmény a lucky kártyatulajdonos jutalma. A kikötőben a Marina info. centerben 5% kedvezmény minden ott fizetett útból (azért ez egy 1000 AUD-s útnál 8000 forint !) egy ilyen kártyára pl.

Townsville "kicsit" délebbre van (5 óra busszal Cairns-ből), egybehangzó vélenyények szerint a reef sokkal szebb mint Cairns-ben, és innen elérhető a világhírű S.S. Yongala roncs is, ami tényleg az egyik legfantasztikusabb merülőhely, a reef élővilágának krémje megtalálható ezen a 100 méteres roncson. A cégekről már meséltem, a Blue Adrenalin/ Blue Juice Safari céget meszire kerüljétek, van Pro Dive ami egy elég elterjedt búvárcég Ausztráliában és elég megbízhatóak is, 470 AUD körül van a 3 napos szafari, a cucc asszem nincs az árban. Van egy valami Dolphin cég is, ők is szafariznak, nem tudom mit nyújtanak de a hajójuk elég picinek tűnt, az ár hasonló. Egy napos chartert talán csak az Adrenalin csinál (ez nem a BLUE ADR!), ők NAUI-sok, kártyára 5% engedmény, amúgy 200 AUD a két merülés a Yongalához, és kicsit olcsóbb a reef-hez. Alapvetően a búvárkodás nagyon drága itt, de a Yongala miatt egyszer érdemes megpróbálni, aztán szerintem irány vissza Cairns-be. Az én véleményem szerint a cégek közel nem olyan profik mint Cairns-ben, egy ilyen Blue Adreanalin ott tuti már régen eltűnt volna a süllyesztőben.

Ausztráliában komolyan veszik a mélység limitet, olyan helyre nem is visznek el sima OW-vel, ami 18 méternél mélyebb, szóval egy advanced erősen ajánlott. Vígasztaljon, hogy az itteni PADI adv. elég gyenge, lazán meg lehet csinálni, és utána a kutya nem macerál. Lehet guided dive-ot kérni (vezetős merülés), én a magam részéről útálom, de ha kezdő vagy és félsz, 10 dollár/merülés körül mérik. Jobban jársz, ha egy rutinosabb búvárral összehaverkodsz, és vele merülsz párban. A discount kártyát már írtam, hogy érdemes beszerezni, hosszú távon megéri. A másik olcsósítás, ha megnézed milyen rendszer, és megpróbálsz a kártyájukkal apellálni, nekem pl. NAUI az OW kártyám, és egy olyan cégnél ahol semmire nem akartak kedvezményt adni, erre megkaptam az 5%-ot. Még jó, hogy az Adv. kártyám PADI, így mindkettőt meg lehet próbálni :-) Ja, és a szállásokon is sokszor adnak kedvezményt, gondolom mindenki kap valami jutalékot szerintem olyan 10% körül, és ebből többet-kevesebbet hajlandóak odaadni neked az egyszer kevés is jobb mint a semmiszer sok elv alapján. Jellemzően minden tengerparti városban van valami búvár bázis, csak meg kell keresni, az más kérdés hogy érdemes-e merülni ott. Vannak mindenféle könyvek amik a búvároknak szólnak, a Lonely Planet elég közkedvelt utikönyves kiadó, és nekik van diving in Australia vagy hasonló könyvük, a reef-ről meg külön is. További általánosságok. A búvár cuccok drágák, bár állítólag - egy lengyel búvár mondta - a száraz ruhák pl. tök olcsók, nem tudom. Az biztos, hogy a mindennapi cuccok (snori, maszk, uszony, stb) sokkal drágább mint itthon. A dioptriás lencse Sydney-ben mondjuk egy áron volt mint itthon, de ez csak a kivétel ami erősíti a szabályt. A napi charter járatok általábban 2 merülést adnak (1 céget találtam, ahol 3x tudtál csobbanni), a szafarik 3-4 merülést, itt éjszakai is van. A normálisabb cégek adnak mindent ami kell az éjszakaihoz, a gazemberebbek csak egy zseblámpát :-)

Szállásnak a backpackers-eket ajánlom, 12-30 AUD/ éjszaka attól függ, hogy hány ágyas szobát akarsz, és mennyire jó a hely. A discount kártya itt is segít az árakat lenyomni. Persze ha sok pénzed van, akkor vannak szállodák is, itt 100-200 AUD/éj vagy még több a tarifa. Nos hát ennyi jutott eszembe, ha valaki oda készül a nagy szigetre szivesen válaszolok a kérdésekre, már ha tudok. Én Sydney és Cairns között jártam, a többi részről nincs ismeretem, de van pl. TNT magazinom ami tele van infóval szóval azért van esély hogy tudok súgni.

"Enjoy Your tank" vagyis jó merülést.

(c) 2001 Bunny